НОВИНИ

​Популярни мелодии заместват училищния звънец във варненско училище

Музика замества училищния звънец във варненското основно училище „Цар Симеон I”. По време на голямото междучасие в коридорите и в двора на училището звучат популярни мелодии, български хора и класическа музика като приятен фон за отмора на учениците.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
19:56, 29.01.2018
6935
Чете се за: 00:42 мин.
Още

"Уважаеми ученици и учители време е за час. Моля заповядайте в класните стаи!". Така започват часовете в основно училище “Цар Симеон I” във Варна вече втори месец.

Стоянка Велянова, директор на ОУ „Цар Симеон I”: “Усилията на цялото училищно ръководство са били винаги насочени към това, училището да бъде привлекателна територия за учениците. И ученици и учители бяха много вдъхновени от липсата на училищен звънец в типичния му традиционен вид и замяната му с мелодии, които са интересни, актуални.”

Повечето мелодии, които звучат в училището се изучават и в часовете по музика. Когато ги чуят в свободното си време обаче, учениците ги възприемат по нов начин и често започват да обръщат повече внимание на това, което слушат вкъщи.

- Как ти харесва повече, когато преди имаше звънец или сега с музиката?

- Сега с музиката, защото е по-приятно и по-спокойно.”

- На мен ми харесва повече музиката.

- А танцуваш ли на хората?

- Много.

И докато мелодиите за начало и край на часовете ще бъдат постоянни, за да могат да свикнат с тях учениците, музиката, която звучи по време на голямото междучасие се сменя на няколко седмици. През февруари между часовете учениците ще си почиват от занятията на фона на българска популярна музика, а в навечерието на Националния празник на страната – 3 март, ще слушат възрожденски песни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари от болница Света Екатерина спасиха жена след уникална сърдечна операция
Лекари от болница "Света Екатерина" спасиха жена след уникална сърдечна операция
Брекзит и невидимата граница на остров Ирландия
Брекзит и невидимата граница на остров Ирландия