НОВИНИ

Поражение за Ердоган - опозицията спечели Истанбул, Анкара и Измир

За първи път от 25 години управляващата Партия на справедливостта и развитието губи изборите в столицата Анкара. Опозицията печели 7 от 12-те най-големи града на страната. В национален план управляващата партия събра 44% от гласовете, а опозиционната Народнорепубликанска партия - 30%. До последно и двете партии претендират за победа в мегаполиса Истанбул.Вижте повече подробности от специалните ни пратеници в Истанбул Александър Марков и Владимир Богдански.

Александър Марков
от Александър Марков
12:13, 01.04.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Изборите са поражение за лидера Реджеп Ердоган, категорични са анализатори на политическата ситуация в Турция. На обяд председателят на Централната избирателна комисия обяви, че след Анкара и Измир, опозицията печели и Истанбул.

До последно управляващите и опозицията оспорваха победата за най-големият и важен град в Турция, който е Истанбул. Със сериозно изражение президентът Реджеп Ердоган обяви, че Партията на справедливостта и развитието е първа политическа сила, но губи Анкара. Привържениците на управляващите защитиха своя лидер.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Уверен съм, че единствената причина резултатите по места да не са такива, каквито искахме да бъдат, е че не успяхме да отправим посланията си достатъчно ясно и да достигнем сърцата на гражданите. Когато Централната избирателна комисия обяви окончателните резултати, ще преценим дали да ги обжалваме.

Според предварителните резултати, Партията на справедливостта и развитието печели в Централна и Северна Турция, опозицията в - западната и южна част, а кюрдите - традиционно в Диарбекир.

Мурат Йеткин, независим журналист и политически анализатор: В турската политика да загубиш Истанбул, означава да загубиш Турция. Но поражението в Анкара също е важно, защото тя е столицата и това има огромен психологически ефект.

Загубата в Анкара, според анализаторите, означава, че Партията на справедливостта и развитието може би се изправя пред процес на загуба на влияние.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земеделците от Русенско останаха без защита от противоградни ракети
Земеделците от Русенско останаха без защита от противоградни ракети
Володимир Зеленски е фаворит за президентските избори в Украйна?
Володимир Зеленски е фаворит за президентските избори в Украйна?