Петима души са починали в старчески дом във Флорида, където няма ток, откакто ураганът Флорида порази щата. Така жертвите на бедствието в този щат стават 12 души. Преди това мощната буря опустоши северната част на Карибско море, като причини смъртта на 43 души. За оцелелите тепърва предстоят трудни времена.

Липсата на електричество е сериозно изпитание след преминаването на опасността от урагана „Ирма“. Десет милиона души все още са без ток в американските щати Флорида, Джорджия, Южна и Северна Каролина.

Това създава и задръствания в градовете, тъй като светофарите не работят, каза нашият сънародник Добрин Памуков.

Добрин Памуков, Клиъруотър, Флорида: Няма ток, макар че 9 000 души от електрическата компания работят за възстановяването на тока. А като няма ток, бензиностанциите не работят, банките не работят, големите хранителни вериги също не работят. А пък навън е 32 градуса. Можете да си представите каква е картината. Хората, които са се презапасили с храна, вече почва за им се разваля храната в хладилниците.

На други места, като Американските Вирджински острови, Сен Мартен и Сен Бартелеми, ситуацията е далеч по-тежка.

Хайме Ирисари, служител в туристическа компания: Там открихме много ужасни неща. Намерихме хора, които са загубили всичко.

Компанията на Хайме е участвала в евакуиране на хора от островите в Пуерто Рико.

Пострадалите от стихията все още не могат да повярват колко голяма е била яростта ѝ, а някои се страхуват за бъдещето си след причинените щети:

Беше ужасно и страшно. Бяхме потресени от цялото това бедствие. Има толкова много жертви.
Аз съм уволнен. Уволнен съм от урагана „Ирма“, защото къщата ми, бизнесът ми, двете ми коли, всичко отиде.

На най-засегнатите карибски острови къщите са сринати със земята, няма комуникации, а по-малките са изцяло откъснати от света.


© БТА