Във Враца днес те излязоха пред болницата по обяд и пред сградата на общината в 15 часа. Исканията им за по-високи заплати и достойни условия на труд бяха подкрепени от омбудсмана Мая Манолова.

Десетки медицински сестри излязоха на днешния протест, подкрепени от граждани и свои колеги от цялата страна.

Радка Колева, главна медицинска сестра на болницата в Габрово: Дойдохме от Габрово да подкрепим колегите от Враца, условията във всички болници са под всякаква критика, заплащането ниско, ние правим протести по места.

Директорът на болницата във Враца каза, че засега заплатите на сестрите ще се увеличат с между 50 и 80 лева, защото здравното заведение е в тежко финансово състояние.

Мая Манолова, омбудсман на България: Медицинските специалисти са мотивирани и вдъхновени да си отстояват правата, правят го интелигентно, справедливо, по начин, който заслужава подкрепата на цялото общество.

Професионалисти по здравни грижи разпънаха палатки пред здравното министерство в София.

Силвия Парашкевова - клиничен лаборант: Подкрепа на колегите във Враца, защото са ги карали да се подпишат на минимална работна заплата.
Татяна Стойкова - медицинска сестра в детска ясла: Ние искаме 900 лева, които са в отрасловия договор да бъде като основа за всички медицински сестри.

Протести на медицински сестри се проведоха и в Русе. Те за пореден път заявиха, че искат адекватно заплащане, за да не им се налага да работят на три места. Очаква се в понеделник здравният министър Кирил Ананиев да представи новите правила за формиране на заплатите в държавните и общински болници.

Професионалисти по здравни грижи разпънаха палатки пред здравното министерство в София.

Силвия Парашкевова - клиничен лаборант: Подкрепа на колегите във Враца, карали са ги да се подпишат на минимална работна заплата.
Татяна Стойкова - медицинска сестра в детска ясла: Ние искаме 900 лева, които са в отрасловия договор, да бъде като основа за всички медицински сестри.

Очаква се в понеделник здравният министър Кирил Ананиев да представи пред протестиращите новите правила за формиране на заплатите в държавните и общински болници.