НОВИНИ

Съставени са 8 акта за горене на непозволени отпадъци в "Красна поляна"

Пореден ден с мръсен въздух в София. В началото на следващата година трябва да влезе в сила новият, по-строг, режим за незаконно горене на отпадъци - ще се въведат глоби до 5000 лева и затвор до 2 години. Предложението е на ГЕРБ и е една от мерките в борбата с мръсния въздух, обясни за БНТ зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков. Снощи Столичният Инспекторат извърши проверки около бившите Виетнамски общежития в район "Красна поляна", където обичайно всяка зима живеещите негодуват срещу задимяването.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
12:13, 11.12.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

"Красна поляна" е сред районите в София с най-мръсен въздух през последните години. Хората, които живеят тук, дори са измислили поздрав.

Цветан Фиков - жител на Красна поляна: Тук вече поздравът в "Красна поляна" не е "Честит първи сняг", а е "Честит първи газ". В общи линии в момента, в който паднат температурите и ние започваме да дишаме газ, който има вкус, цвят и мирис.
Емил Димитров - жител на "Красна поляна": Основният замърсител в "Красна поляна" са нерегламентираните печки, които изобщо не трябва да бъдат в тези Виетнамски общежития.

В бившите Виетнамски общежития живеят над 200 семейства. При внезапни проверки снощи са съставени осем акта за горене на непозволени отпадъци.

Мария Иванова - началник сектор "Инвестиционен контрол", Столичен инспекторат: Нарушенията са за горене на отпадъчни материали от дървесина. Това са дограми - стари, от шкафове, от секции.
Инж. Иван Кючуков - началник отдел "Замърсяване от строителство", Столичен инспекторат: Санкциите на физически лица са от 100 до 5000 лева, на юридическите - от 700 до 20 хиляди лева.

Хората, които живеят тук, отричат да горят отпадъци. Казват, че се отопляват на ток.

Радка Бравчева: И си плащам редовно тока. Когато съм в почивка, пускам, когато не съм - не пускаме.

В началото на следващата година трябва да влязат в сила новите по-строги мерки срещу незаконно горене на отпадъци. Промените в закона предвиждат глоби до 5000 лева и затвор до 2 години.

Александър Ненков, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ: Предполагам че този, на когото се води жилището той ще носи отговорност, но това разбира се ще го постанови съдът, всичко е по рамките на НПК. Не е целта на законопроекта и народните представители да вкарваме хората в затвора, няма такава цел, по-скоро това е една крайна превантивна мярка.

Жители на "Красна поляна" планират протест на 28 януари срещу замърсяването на въздуха и горенето на отпадъци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар избухна в завод за бои в Екатеринбург
Голям пожар избухна в завод за бои в Екатеринбург
Започва спешен ремонт на училище Отец Паисий в Кърджали
Започва спешен ремонт на училище "Отец Паисий" в Кърджали