НОВИНИ

Пореден етап на преговорите за мир в Сирия

Без очаквания - така започна поредният тур от преговори за регулиране на конфликта в Сирия. В навечерието на срещата първите дипломати на Русия и Съединените щати заявиха, че няма да предлагат нови инициативи и не очакват пробив. Въпреки, че президентът Обама нареди подновяване на дипломатическите усилия за намиране на изход от кризата в Сирия.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:29, 15.10.2016
Чете се за: 00:23 мин.
По света

Анализатори коментират, че Джон Кери нарочно избягва двустранни преговори с Москва, и за това на срещата присъстват и основните регионални играчи - Турция, Саудитска Арабия, Иран и Катар. Преговорите се водят дни след краха на трудно постигнатото споразумение за прекратяване на огъня, пордължило едва 3 седмици.

Причина за провала му станаха бомбардировките на обсадения гард Алепо, в който се предполага, че все още живеят 275 хиляди цивилни. Западът обвини Русия за въздушните атаки. Това доведе до втърдяване на тона по оста Москва-Вашингтон. Хуманитарни организации настояват за прекратяване на огъня в Алепо поне за 72 часа, което да позвли да се достави храна и материали от първа необходимост в най-засегнатите части на града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шествие срещу трафика на хора в Пловдив
Шествие срещу трафика на хора в Пловдив
Дни на италианското образование в София
"Дни на италианското образование" в София