НОВИНИ

Пореден инцидент обтегна отношенията между САЩ и Турция

Неизвестни лица са стреляли по сградата на американското посолство в турската столица Анкара тази сутрин. Някои от куршумите са попаднали в поста на охраната, но няма пострадали. Извършителите са успели да избягат. Стрелбата внесе още напрежение в обтегнатите отношения между Турция и Съединените щати.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
17:36, 20.08.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Полицията в Анкара извършва разследване за разкриване на стрелците, които са избягали с бял автомобил. Американското посолство в Турция в момента е затворено заради ислямския празник Курбан Байрам. Сградата на мисията, както и тази на консулството в Истанбул, неколкократно са били мишена на атаки. Срещу двете дипломатически представителства са отправяни и множество заплахи.

Правителствата на Турция и Съединените щати са в обтегнати отношения заради затворения американски пастор Андрю Брънсън. Президентът Доналд Тръмп обвинява Анкара, че го държи от октомври 2016 г. с измислени обвинения. Вашингтон използва натиск чрез санкции и наказателни мита срещу Турция за освобождението на Брънсън. Президентът Ердоган говори за "икономическа война".

Реждеп Таип Ердоган, президент на Турция: Атаките срещу нашата икономика са като атака срещу националното ни знаме. Целта е една и съща - Турция и турците да бъдат поставени на колене. Ние сме нация, която предпочита да бъде да обезглавена, отколкото напълно да се покори.

Вследствие на сакнциите стойността на турската лира продължава да се понижава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на Детския хор на БНР в защита на стария им диригент
Протест на Детския хор на БНР в защита на стария им диригент
След 8 години Гърция излезе от спасителната програма
След 8 години Гърция излезе от спасителната програма