Многохиляден протест в Хонконг, въпреки забраната на властите. Полицията използва сълзотворен газ, гумени куршуми и оцветена в синьо вода, за да разпръсне демонстрантите.

Протестните шествия започнаха мирно. С приближаването на административния квартал обаче напрежението ескалира.

Към служителите на реда полетяха камъни и пластмасови бутилки, заслепяваха ги с лазери. Основни булеварди бяха блокирани. Изградените по тях барикади бяха подпалени. Полицията отговори със сълзотворен газ и водни оръдия. Водата в тях обаче беше синя. Похват, който се използва, за да се разпознават участниците в протестите.

А те продължават да използват чадърите си като щитове и са категорични, че няма да позволят да ги сплашват.

Лам Шектинг, юристконсулт в Хонконг: Мисля, че правителството нарочно арестува няколко лидери от демократичния лагер, в опит да сплаши другите жители на града и да ги принуди да не протестират срещу този закон.

Задържаните вчера няколко активисти и изявени участници бяха пуснати на свобода срещу парична гаранция, и също обещаха да не се отказват от борбата за права и демокрация. Опасенията им обаче са, че официален Китай може да се опита да се намеси със сила. През седмицата в мегаполиса беше дислоцирана поредният военен гарнизон. Пекин обяви, че става дума за "рутинна годишна смяна".

Протестите в Хонгконг започнаха заради противоречив закон за екстрадицията, от който администрацията на мегаполиса се отказа.

© БГНЕС