Десетки хиляди излязоха на улиците в Пуерто Рико, за да искат оставката на губернатора Рикардо Росело. Вчера Росело каза, че няма да подаде оставка, въпреки че от повече от седмица жители на острова протестират след изтекли негови чатове, съдържащи обиди и хомофобски изказвания.

Жителите на Пуерто Рико протестират, след като в началото на юли изтекоха лични чатове на Росело, които включват хомофобски изказвания и обиди към жертвите на урагана Мария през 2017 година.

След като части от чатовете на губернатора бяха публикувани от местни медии в началото на месеца, Центърът за разследваща журналистика в Пуерто Рико публикува 889 страници с личната му кореспонденция няколко дни по-късно.

В тях присъстват вулгарни изрази по адрес на кметицата на столицата Сан Хуан и бившата говорителка на градския съвет на Ню Йорк, хомофобски изказвания спрямо родената в Пуерто Рико поп звезда Рики Мартин, подигравки с телата на загиналите от урагана Мария и спрямо хора с наднормено тегло.

Чатовете са между Росело и други заемащи високи постове на острова. Тя бяха публикувани в седмицата, в която шестима бивши представители на администрацията на губернатора, в това число и министър, бяха арестувани за корупция

Рикардо Росело вече се извини за съдържанието на изтеклите разговори и обяви, че няма да се кандидатира отново догодина. Въпреки това отказва да подаде оставка.