НОВИНИ

Пореден опит за прекратяване на огъня в Сирия

Сирийското правителство и въоръжената опозиция са постигнали съгласие за прекратяване на огъня. Новината беше съобщена от руския президент Владимир Путин. Примирието трябва да започне в нула час на 30 декември.

bnt avatar logo
от БНТ
15:31, 29.12.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Гаранти на поредния опит за мирно решаване на конфликта в Сирия са Москва и Анкара, от където потвърдиха информацията и добавиха, че ще бъдат прекратени и въздушните атаки над Сирия. Според BBC примирието не се отнася за някои джихадистки групировки, сред които "Ислямска държава" и Фронтът Ан-Нусра.

Реално са подписани три документа, които се отнасят не само за спирането на огъня, но и за началото на мирни преговори. Според анализатори са създадени всички условия за начало на директен диалог между враждуващите страни. Постигнатите договорки са много крехки, но все пак са видим резултат от работата на нашите министерства и регионални ни партньори, заяви руският президент Владимир Путин.

Владимир Путин, президент на Русия: "Подписани са три документа - първият между сирийското правителство и въоръжената опозиция за прекратяване на огъня на територията на Сирия. Вторият представлява комплекс от мерки, които ще помогнат за контролиране на примирието, и третият е свързан с обявяването на готовност за начало на мирни преговори за уреждане на сирийския конфликт."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младата жена от Куртово Конаре може да е убита от ревност
Младата жена от Куртово Конаре може да е убита от ревност
Руският министър на транспорта: Вероятно е имало технически проблем на самолета
Руският министър на транспорта: Вероятно е имало технически проблем на самолета