Пореден протест срещу единствения кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев. Организатор на събитието е сдружение "Боец". Недоволните се събраха този следобед пред Съдебната палата в София.

Протестът започна в 17:00 пред Съдебната палата. Демонстрантите поискаха реформи в съдебната система, както и оттегляне на Иван Гешев. Също така се чуха призиви за оставка на правителството.

Малко след като протестът започна пред Съдебната палата дойдоха и група мъже, които демонстрантите определиха като платени провокатори. Никой от неканените гости не можа да обясня защо е дошъл.

Георги Георгиев, председател на гражданско сдружение "Боец": Държим правителството отговорно за тази ситуация, тъй като в негово лице, в лицето на министъра на правосъдието не беше излъчена втора кандидатура, гражданска кандидатура, каквато възможност имат те и това лиши гражданите от избор.
Христо Казашки: Не може да има надбягване с един кон. Трябва да има поне двама човека, редно е.
Христо Коцев : Който посмее да се опълчи на статуквото по един или друг начин, бива смълчан и затова сме тук да подкрепим евентуална промяна, за която се надявам за нашите деца, за нас не знам дали ще я видим.

Пленумът на Висшия съдебен съвет днес взе решение изслушването на Иван Гешев да бъде на 24 октомври.

Прокурорите, които застават зад неговата номинация, заявиха, че не го подкрепят под строй. От Асоциацията на прокурорите напомниха, че още в първите месеци на годината са очертали профила на бъдещия обвинител номер едно и издигнатата по-късно номинация на сегашния заместник-главен прокурор се доближава най-близо до този профил. Прокурорите видяха и опит за политическа намеса в тези протести.

Елин Алексов, зам.-председател на Асоциацията на прокурорите, прокурор във ВКП: Всеки от колегите прокурори вижда част от себе си в това, което върши господин Гешев. Като искам да кажа, че това, което се вижда от обществото, че той присъства на брифинги, участва в акции, присъства във важни операции в различни части на страната е върха на айсберга.
Христо Колев, прокурор в Окръжна прокуратура Бургас: Прокурор Иван Гешев е работил с много от прокурорите, които го подкрепиха. Това е изключително важно, тъй като до този момент нито един от досегашните главни прокурори не беше работил в системата на прокуратурата.
Сийка Милева, прокурор в Специализираната прокуратура: Политиците нямат право да влияят върху избора на главен прокурор, върху това кой да бъде председател на ВКС или кой да оглави лекарския съюз например.

От сдружение "Боец" заявиха, че утре вечер отново излизат на протест.