НОВИНИ

Пореден случай на "модерно робство"

По-рано тази седмица в Южна Италия беше организиран протест срещу лошите условия за живот в така нареченото българско гето. Стотици работници живеят в бараки при примитивни и нехигиенични условия. Много от тях получават заплащане под минималното за страната. В Италия дори ги наричат "белите роби на 21 век".

Лилия Мустакова
от Лилия Мустакова
07:21, 20.04.2017
8419
Чете се за: 00:46 мин.
По света

В така нареченото българско гето, живеят стотици български роми, като на моменти те стигат и хиляда. Половината от тях са деца.

Виолина Христова, репортер за вестник "24 часа": "Всички тези роми в това българско гето, живеят наистина при нечовешки условия, тъй като това са постройки, бараки, пригодени от картони, от стиропор, няма никакви хигиенни помещения, няма бани, няма тоалетни, има деца, които никога през живота си не са ходили на училище."

В понеделник, италианските синдикати организираха протест срещу тежките условия. До момента, обаче, не е намерено решение на проблема.

Виолина Христова, репортер за вестник "24 часа": "Сега за първи път, интелектуалци, социолози и журналисти се мобилизираха да се организират на протестен митинг и около 300 души участваха в него в понеделник. По медиите, в момента, в южна Италия, в Пулия върви кампания да се предизвика някаква чувствителност сред общественото мнение за намирането на изход, не чрез репресия, а да се намери наистина някакъв изход за тези хора, защото те самостоятелно не била могли да се справят."

Борго Медзаноне e една от ключовите зони за италианското земеделие.

Българите са основна работна ръка. Въпреки тежките условия на работа и живот, те се съгласяват на тези обстоятелства и на ниското заплащане.

Поради това, всички опити на италианското правителство да бъдат санкционирани работодателите, които експлоатират работниците по този начин, до момента са останали безуспешни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нора Пенчева представи дебютния си роман Номер 9
Нора Пенчева представи дебютния си роман "Номер 9"
Какъв бюджет ни е нужен за абитуриентските балове?
Какъв бюджет ни е нужен за абитуриентските балове?