НОВИНИ

Пореден случай на нападение над медици от „Спешна помощ“

Пореден случай на агресия срещу спешни медици и то в деня, в който лекарите в страната излизат на протест срещу насилието, на което стават все по-често жертва. Този път с адрес Костенец.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:08, 07.07.2017
Чете се за: 01:05 мин.
Още

Обиждат ги, посягат им, а те отново и отново безкористно се впускат да помагат. Историята е на спешните медици от Костенец. Действието се развива в нощта преди тежката верижна катастрофа на магистрала „Тракия“, а часът е 23:34. Сигналът е за човек в безсъзнание в село Момин проход. Линейката тръгва мигновено, а 24 минути по-късно спешните медици вече са място. Но вече е късно - за съжаление човекът е починал.

Катя Сунгарска, говорител на „Спешна помощ“: Но съседът на този човек изключително агресивно подхожда към нашия екип. Напада и вербално и физически екипа ни. Парадоксалното е, че в същият този екип, който е изживял този стрес и това напрежение сутринта, когато се подава сигнал за тежката катастрофа на магистралата, три пъти е ходил до мястото на инцидента и три пъти е транспортирал болни до болниците в София и е спасявал животи.

От началото на годината 8 екипа на спешна помощ в София са станали жертва на агресивни пациенти. Затова и те се присъединиха към протеста на медиците, но символично. Не спряха работа, продължиха да спасяват животи. Синята лентичка, окачена на престилките, им казваше достатъчно ясно.

Катя Сунгарска, говорител на „Спешна помощ“: Хората трябва да осъзнаят, че ние правим всичко възможно и полагаме всички усилия, за да помогнем.

Медиците от центъра за Спешна помощ в Благоевград, които също подкрепиха колегите си, настояха за поставянето на паник бутон в линейките.

Красимир Михайлов, директор на Центъра за Спешна помощ в Благоевград: Поставянето на паник бутон в линейките ще повиши сигурността в тези екипи. Когато екипът отиде на мястото на инцидента, тогава остават самите лекари, фелдшери и медицински сестри без никаква защита.
Венета Ствефанова, главна сестра в Многопрофилнатa болница за активно лечение в Благоевгард: Санитарката беше нападната от близък на пациента и беше с счупена ръка. Зачестяват посегателствата и лошото отношение към медицинския персонал.

Затова служителите в спешната помощ настояват проявите на агресия от страна на близки и роднини на пациенти да бъдат наказвани с цялата строгост на закона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари от цялата страна излязоха на протест срещу насилието над медици
Лекари от цялата страна излязоха на протест срещу насилието над медици
Програмата на половинките на лидерите от Г-20
Програмата на половинките на лидерите от Г-20