НОВИНИ

Как да предоговорим лихвите по кредитите си най-изгодно

Пореден спад на лихвите по кредитите, сочат данните на БНБ. При ипотечните заеми някои банки предлагат лихви и под 5%, а се очаква до края на годината да паднат и до 4,5. Понижаване на процентите има и за потребителските кредити - под 10%. Финансови анализатори очакват тези проценти да провокират хората да харчат спестяванията си - което ще повиши кредитирането.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова Оператор: Атанас Атанасов
17:26, 03.05.2016
6593
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Ниските лихви по депозитите, които стремглаво се приближават до нулата, и поевтиняването на кредитите се очаква да стимулира хората да теглят повече заеми. Много хора търсят и начин да предоговорят лихвата по вече изтеглени кредити или пък да договорят нов по-изгоден заем.

Десислава Николова, финансов анализатор: Ако кредитът е изтеглен в пика на финансовата криза 2008-2009 година, то сега моментът е особено подходящ защото лихвите по кредитите са на рекордно ниски нива.

В търсене на по-добрите банкови условия Владимир преживява приключението наречено договаряне на лихвата по ипотечен кредит. Миналата година му се налага да заложи жилището си срещу заем. Спира се на две банки, но с висока първоначална лихва - 6,7%. И започва всяка седмица да обикаля от едната банка до другата, за да преговаря.

- Реших все пак да проверя и в другата банка където като разбраха, че са ми предложили 6,7% ми предложиха 6,5%, но пък те не поемаха застраховки не поемаха такси, - разказва Владимир. - В последствие от първата банка свалиха на 6,3% и така си играхме около месец и половина

Десислава Николова, финансов анализатор: Банките, когато са притиснати максимално, когато им се покаже реална оферта от друга банка, са склонни на някакъв компромис, но те чакат до последно.

Упорито, след месец и половина ходене по мъките Владо получава оферта с лихва от 5,7%.

- За да можеш да свалиш лихвата трябва да се пазариш буквално като на пазар, - казва Владимир.

За да предоговорите лихвата по вече сключена ипотека трябва да подадете молба, а оферта от друга банка с по-изгодни условия, е допълнителен стимул за банката да изпълни искането ви. Предоговарянето обаче може да излезе скъпо.

- Има такса за прeдоговаряне, - пояснява механизма Десислава Николова. - Започва от 0,5 и достига до 1,5% върху размера на кредита, който се предоговаря. Разбира се, това е политика на самата банка, тази молба може да бъде уважена, може да бъде и отхвърлена, но всеки е длъжен да опита, както се казва.

В случай че банката отхвърли молбата ви за предоговаряне, опцията е да рефинансирате със заем от друга банка. Но ще платите всички такси наново както към банката, така и нотариуса по вписването на кредита.

- Изчислили сме, че едно рефинансиране има икономическа логика ако разликата в размера между стария и новия кредит е около 2 процентни пункта, - казва Десислава Николова.

Освен лихвата и застраховките, когато теглите заем следете годишния процент на разходите. Колкото по-малка е разликата между него и лихвата, толкова по-евтин кредит ще платите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Япония и Белгия се споразумяха да водят преговори за борбата с тероризма
Япония и Белгия се споразумяха да водят преговори за борбата с тероризма
Откриха три планети с подходящи условия за живот
Откриха три планети с подходящи условия за живот