Снощи от тазгодишното издание на състезанието в Тайланд се завърна първата група от общо 32-мата ученици, представили България на форума. В конкуренцията на над 1500 участници, нашите математици успяха да завоюват 6 купи, 22 златни, 7 сребърни и 3 бронзови медала.

Да се завърнеш у дома победоносно със златен медал, развял българския флаг. И да си само на 10 години. Борис Бабев е един от малките медалисти, завоювали най-високо отличие на математическата олимпиада в Тайланд.

Борис Бабев, златен медалист: Ами не беше лесно даже никак. 30 задачи за 2 часа. Задачи от аритметика, логически задачи, комбинаторика, геометрия, теория на числата. Няма такива задачи в клас.

Борис не за пръв път е медалист. Миналата година също е грабнал златото на олимпиада в Хонгконг. Освен, че той и приятелите му са много умни, има и още нещо, което ги качва на най-високата стълбица.

Златина Митева, ръководител: С много труд и постоянство. Поредният ни успех, за което сме страшно щастливи! Много сме горди с нашите ученици! Всички са с медали и се справяме блестящо и то златни!

За децата медалите не са само резултат от усилията им, но и мотивация да продължават да развиват блестящите си умове.

Борис Бабев, златен медалист: За мен това означава, че съм постигнал голям успех в живота ми.

А той едва сега започва...