НОВИНИ

​Поредица от срещи след британското "Не"​

Първо заседание на британския парламент след референдума, на който жителите на Обединеното кралство решиха да се разделят с Европейския съюз. За днес са планирани и редица срещи, на които се очаква основните партньори на Лондон да обсъдят стратегиите си за действие след британското "Не".

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:44, 27.06.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света
​поредица срещи британското не​

В Берлин германският канцлер Ангела Меркел ще обсъди с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, френския президент Франсоа Оланд и с италианския премиер Матео Ренци последиците от решението на Великобритания да напусне блока. Срещата се случва само часове след като Германия и Франция обявиха, че имат обща позиция по казуса и ден преди срещата на върха на Европейския съюз.

Брекзит ще бъде и основаната тема на разговорите между американския държавен секретар Джон Кери, който пристига в Брюксел, за да се срещне с върховния представител на Европейския съюз по външна политика Федерика Могерини. По-късно Кери ще посети Лондон, където ще разговаря с британския си колега Филип Хамънд.

В Лондон се очаква премиерът в оставка - Дейвид Камерън, да произнесе реч пред Долната Камара по време на първото заседание на парламента след референдума. Междувременно политическата криза на Острова се задълбочава. Лидерът на опозиционната британска Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че няма да подаде оставка.

А лидерът на кампанията за напускане и сочен за наследник на Камерън - Борис Джонсън, беше категоричен, че Великобритания ще продължи сътрудничеството си с Европейския съюз, въпреки че гласува да не бъде част от него. Междувременно британската лира продължи да пада при отварянето на азиатските фондови борси тази сутрин. Валутата на Обединеното кралство загуби 3 на сто от стойността си след кратко стабилизиране в петък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стабилно е състоянието на малкия Мохамед, който беше в неизвестност 5 дни
Стабилно е състоянието на малкия Мохамед, който беше в неизвестност 5 дни
Приемна на омбудсмана във Варна
Приемна на омбудсмана във Варна