НОВИНИ

Поредицата "На опера с БНТ 2" представя документалния филм "Аида"

На 31 октомври (вторник) от 21:45 часа документалната поредица “На опера с БНТ2“ ще разкаже драматичната история на една от най-популярните вердиеви опери – „Аида“ и нейната великолепна адаптация от трупата на Държавната опера – Пловдив.

поредицата опера бнт представя документалния филм аида
bnt avatar logo
от БНТ
14:15, 31.10.2017
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Ако и до днес една от емблемите на Верона е древната сцена на Арената, то символ на най-известния оперен фестивал под открито небе – „Арена ди Верона“, е спектакълът „Аида“. От 1913 година именно представленията на тази опера откриват сезона в знаменития амфитеатър.

Филмът на БНТ-Пловдив „Аида“ отвежда зрителите зад кулисите на представлението и разкрива спецификата на спектакъла на открито. Мащабното музикално внушение, пищността на декорите и блестящите солистични изпълнения са неделима част от класическото решение на режисьора Нина Найденова, за постановката с трупата на Държавната опера – Пловдив. Спектакълът бе представен в рамките на фестивала „Opera Open“ на сцената на Античния театър в Пловдив. В тайните на оперния спектакъл под открито небе посвещават зрителите солистката на Виенската опера – Надя Кръстева, тенорът Камен Чанев, който успешно концертира по световните сцени, сопраното Таня Иванова и диригентът Лучано Ди Мартино.

Най-зрелищната опера на Джузепе Верди е написана по поръчка на хедив Исмаил, владетелят на Египет, за официалното откриване на Суецкия канал. С внушителното оперно представление той имал амбицията да обърне погледа на света към своята модернизираща се страна. За създването на операта Верди поискал колосалния за времето си хонорар от 30 000 златни лири, както и правата върху изпълнението на „Аида“ навсякъде по света, извън Кайро, плюс отчисления от всяко копие на партитурата. С получените средства, по волята на композитора, е изграден пансионът за възрастни музиканти „Каза ди Рипозо“ в Милано. Той съществува вече близо 150 години и, по думите на Верди, е неговото най-добро произведение. В пансиона посреща края на дните си знаменитият Верди, редом с някогашните изпълнители на своите оперни персонажи.

Всеки последен вторник от месеца обществената телевизия среща зрителите с интересни и не много познати факти от историята на класическите спектакли и разказва за съвременните постижения на оперната сцена.

Документалната линия „На опера с БНТ2“ е продуцирана от БНТ Пловдив в партньорство с Държавна опера-Пловдив.

Автор на филма „Аида“ е Десислава Шишманова, а оператори са Виолин Палейков и Нончо Нончев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Netflix спира Къща от карти заради Кевин Спейси
Netflix спира "Къща от карти" заради Кевин Спейси
3000 автомобила ще почистват пътищата тази зима
3000 автомобила ще почистват пътищата тази зима