НОВИНИ

Поредна интернет измама: „Печелите лаптоп. За да го получите, платете ни.”

Десетки потребители спечелиха скъпи лаптопи и телефони от томболи във фейсбук. За да ги получат, трябваше да си платят. Томболите обаче се оказаха лъжа, а наградите останаха мираж.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
12:30, 26.11.2017
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

Докато Мариана и Елена разглеждат една и съща фейсбук страница, попадат на възможност за ранен коледен подарък.

Мариана Георгиева: Има томбола, в която наградата са пет лаптопа. Реших да участвам.
Елена Младенова: Да напишем число от 1 до 100 и печелившият ще бъде изтеглен.
БНТ: Помниш ли кое число си избра?
Елена Младенова: 77.

Не след дълго идва щастливата новина - спечелили са скъп лаптоп. Лаптопът обаче бил в Англия и трябвало да платят 33 лева и 50 стотинки за доставката - или с банков превод на британска сметка, или с куриерска пратка към българин в Благоевград. Елена нарежда банков превод, но е уведомена, че сметката е невалидна. Опитва втория начин.

Елена Младенова: Направих наложения платеж, но на следващия ден реших да отложа наложения платеж, защото се усъмних, че това е лъжа. Вече се бяхме свързали с други момичета, които също са потърпешви.

Томболата е организирана от страницата „Да се посмеем“. Според нея печелившите са петима. След проверка на Мариана обаче победителите се оказват много повече. Участниците се съмняват, че изобщо някой ще получи лаптоп.

Мариана Георгиева: Тези, които не са доволни от случващото се и коментираха, че това е измама, веднага биваха изтрити и техните коментари.

От страницата пишат, че наградите са осигурени от английска компания с името „Мобистайлс“. Споменатият адрес обаче е в Уелс. В правителствения регистър на Великобритания няма такава компания. Лицето за контакт в Благоевград се казва Виктор Митев. Посочено е и ЕГН. Потърсихме Митев на два номера, предложени от организаторите, но никой не отговори на обажданията.

„Да се посмеем“ далеч не е единствената страница с подобни игри. Създателите ѝ признават, че е свързана с поне една друга - „Мачкай За Да Те Уважават“. Печеливши от нейна предишна томбола са уведомени по същия начин, но името на фирмата, номерата за връзка и ЕГН-то на Митев са различни.

Божидар Божков, журналист: Такива игри зачестиха много напоследък в Интернет. Създават се от страници, зад които не стои никакъв бизнес. Нито е магазин, нито фирма, нито завод. Нищо, просто анонимни страници, при това с много странни, причудливи имена. В игра съм виждал по 700 до 1000 участващи човека. Когато изпратиш тия пари, ти не получаваш нищо отсреща. И изненада - много хора са изпращали тия пари.

Журналистът Божидар Божков управлява група във фейсбук, която докладва измами. След сигнали на нейни членове „Да се посмеем“ беше изтрита. „Мачкай За Да Те Уважават“ остана активна. От нея не отговориха на поканата ни за коментар. Измамените трудно ще си върнат парите, освен ако не се разбере кой стои зад страниците.

Димитър Маргаритов, председател на Комисия за защита на потребителите (КЗП): Тук е другият важен момент - хората да пазят всякакъв тип електронни документи или хартиени, които доказват, че е било извършено определено плащане, за да може на тази база всъщност да се иска и обезщетението, когато бъде установен нарушителят.

Анонимните в интернет обаче често си остават анонимни. И дори страницата им да бъде премахната, нищо не им пречи да създадат нова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Репортерски поглед“: Как да се опазят къщите-паметници на културата
„Репортерски поглед“: Как да се опазят къщите-паметници на културата
Зачестяват вандалските прояви по детските площадки в Русе
Зачестяват вандалските прояви по детските площадки в Русе