Стотици излязоха по улиците на града, за изразят подкрепата си за просепаратисткото движение, чийто членове блокираха границата между Испания и Франция.

Демонстрацията премина шумно, но мирно. Имаше няколко опита за провокации, но полицията успя да овладее ситуацията. Блокирането на основната магистрала между Испания и Франция е организирана от движението "Демократично цунами". Освен че иска независимостта на Каталуния, то настоява и за освобождаването на деветимата каталунски лидери.

През октомври те получиха тежки осъдителни присъди заради участието и подготовката на референдума за независимост през 2017 година, който Мадрид обяви за незаконен. Демонстрантите се заканиха, че блокадата на основната магистрала ще продължи поне до края на седмицата. От българското външно министерство препоръчаха на българските граждани, пътуващи с автомобили, да не ползват маршрутите за пресичане на испано-френската граница в каталунската ѝ част в следващите дни.

Моника, жител на Барселона: Тук сме, защото сме "Демократично цунами". В този момент има много хора на границата. Ние не можем да сме там, но с присъствието си тук искаме да бъдем съпричастни. Протестираме и искаме да привлечем вниманието на Европа и света, за да променим тази ситуация."
Борха, жител на Барселона: "Правата на каталунците не се уважават. Те не ни позволяват свободно да изразяваме себе си, да се самоопределим - това е право, което ние имаме!"