НОВИНИ

Поредна нощ на протести в Унгария

В Унгария - нови протести срещу промените в законодателството, приети от управляващите в последните дни. Шествието премина мирно и завърши пред президентството в Будапеща. Недоволството към държавния глава Янош Адер предизвика факта, че през изминалата седмица той обнародва спорните закони, свързани с работното време и със създаването на нови съдилища.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
08:00, 22.12.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

За поредна вечер хиляди унгарци преминаха през центъра на Будапеща със знамена и призиви за отмяна на закона, станал известен като "робски". Той увеличава часовете извънреден труд от 250 на 400 и удължава на три години срока, за който работодателят е длъжен да ги плати на работниците си. Протестът снощи беше организиран от сатиричната политическа партия, наречена "Куче с две опашки" - известна с тактиката си да критикува политики на управляващите с хумористични кампании.

Гергели Ковач, лидер на партията "Куче с две опашки": "Благодарим ви, сега най- накрая можем да работим по осем дни в седмицата. Благодирим ви, че спряхте бездомниците. Благодарим ви, че ни отървахте от елитни университети."
Ласло Мезарош, протестиращ: Тъжно ми е, че това вероятно е последният ни шанс да покажем на унгарския народ, че си струва да изразиш мнението си. Опасявам се, че догодина вече няма да можем да го правим. Ние следваме руския модел и това, което виждаме в Русия, вероятно ще го видим и в Унгария през следващите години.
;

В четвъртък президентът подписа законите с аргумента, че не са заплаха за правата на работници, отговаря на конституцията и на европейските стандарти. Същия ден говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач увери, че управляващите нямат планове да променят разпоредбите, които предизвикаха недоволството. определи портестите като политически и организирани от групи, подкрепяни от финансиста Джордж Сорос. Премиерът Виктор Орбан също защити реформата на трудовото законодателство като "добър" закон "за желаещите да печелят повече", а по думите му "лъжите на опозоционерите са "безгранични".

Протестите от последните седмици са рядък пример за обединяване на разпокъсаните опозиционни партии в Унгария и различни групи недоволни срещу премиера Виктор Орбан, който е на власт от 2010 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама души са арестувани заради дроновете над летище „Гетуик“
Двама души са арестувани заради дроновете над летище „Гетуик“
Американски самолетоносач влезе в Персийския залив
Американски самолетоносач влезе в Персийския залив