Комитетът на постоянните представители (Корепер) в Съвета на Европейския съюз одобри днес предварителното споразумение по Пакета "Мобилност". Преди да влезе окончателно в сила, пакетът трябва да бъде гласуван на второ четене в Европарламента и одобрен още веднъж в Съвета.

Днешното решение е поредна стъпка в посока окончателното приемане на пакета "Мобилност". Според финландския министър на транспорта Тимо Харака правилата, които са одобрени, са "ясни, справедливи и приложими".

Тимо Харака, министър на транспорта и комуникациите на Финландия и председател на Съвета: Новите правила ще подобрят условията на труд и социалните условия за водачите в професия, която трябва да стане по-привлекателна. Същевременно създаваме по-хармонизирани и стабилни условия за стопанска дейност на транспортните дружества. По-плавните процедури и уеднаквеното прилагане ще улеснят работата на водачите, предприятията и националните органи.

В същото време Европейската комисия изрази преди дни становище, че два от текстовете на пакета, свързани с връщането на камионите в държавите на регистрация веднъж на всеки осем седмици, противоречат на новите амбиции, свързани с борбата с климатичните промени. Европейската комисия ще направи своя собствена оценка на въздействието на тези мерки върху околната среда. Ако тази оценка е негативна, институцията ще направи нови законодателни предложения. Този процес обаче няма да попречи на окончателното одобряване и влизането в сила на пакета "Мобилност".

И Корепер потвърди предварителното споразумение по пакета "Мобилност"

И Корепер потвърди предварителното споразумение по пакета "Мобилност"

Комитетът на постоянните представители (Корепер) одобри днес предварителното споразумение по Пакета мобилност, свързан с условията на труд на водачите...