НОВИНИ

Мъж в тежко състояние чака линейка близо два часа. Нямало екипи

Уволнена е диспечерката от столичната спешна помощ, която записа грешния адрес, заради което линейка се забави фатално и мъж почина в началото на тази седмица. По думите на шефа на спешната помощ д-р Георги Гелев липсата на лекари е причина за бавната реакция на екипите. При друг случай поредно закъснение на линейка едва на коства живота на наш зрител, той чакал близо два часа спешен екип.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
19:00, 14.10.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Понеделник следобед, 80 годишен мъж колабира в хола си. Изпада в безсъзнание.

Ваня Вълева - В 16:10 часа е подаден сигнал към Бърза помощ от телефона на моя съпруг, линейката пристигна в 17.55 часа.

Доказано е, че около 7 минути е стандартното забавяне от момента на повикване за помощ през 112 до подаване на сигнала на диспечера на Спешна помощ.

;
д-р Светла Богданова, зам-директор на ЦСМП "София" - Адреса е приет в 16.20 минути, предаден е за изпълнение на екип в 17.44 часа. Това са 44+20 ... един час. 18.00 часа са били на място.

По нашата математика това са 1 час и 50 минути.

д-р Светла Богданова, зам-директор на ЦСМП "София" - Съжалявам много, но реално погледнато това е възможността. Не е имало нито един свободен екип.

В този ден са приети 222 спешни и неотложни сигнала, 128 са обслужени, 34 са прехвърлени за следващата смяна, а 60 се отказали да чакат. Средното закъснение било между час и час и 30 минути. И ако пак се доверим на математиката - Ваня и нейният баща, могат да се считат за късметлии. Линейка все пак е дошла. Сега мъжът е в реанимацията на ВМА.

;

За нуждите на София са необходими 60 дежурни екипа по стандарт, най-често на работа има между 10 и 15. До пациентът трябва да се стигне за 8 минути. Само докато снимахме този репортаж, станахме свидетели на това как екип на линейка, чака лекарката да влезе вътре - девет!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скръб и несигурност след смъртта на краля на Тайланд
Скръб и несигурност след смъртта на краля на Тайланд
110 години Народен етнографски музей
110 години Народен етнографски музей