Поредно замърсяване на въздуха на Русе. Тази нощ са подадени 15 сигнала за миризма на нефтопродукти. От регионалната екоинспекция започнаха проверки в Източната промишлена зона на града. По първоначална информация, вероятният замърсител от тази нощ е...

Поредно замърсяване на въздуха на Русе. Тази нощ са подадени 15 сигнала за миризма на нефтопродукти. От регионалната екоинспекция започнаха проверки в Източната промишлена зона на града. По първоначална информация, вероятният замърсител от тази нощ е фирма Лубрика.

Поредното обгазяване на Русе, отново през нощта, разбуни духовете в града.

"Започна в 10 часа с обичайната миризма на бакелит, която си се стели над града. В 12 часа се включиха и петролни продукти. И в интернет хората просто избухнаха и дори имаше призиви да излезем на площада", разказа Владислава Гарвалова.

От Регионалната екоинспекция веднага започнаха проверка. Тя е установила, че точно в тези часове, когато са подадени сигналите, във фирма Лубрика е имало превключване на режима на работа. Русенци коментираха, че замърсителите на града са повече от един. Като основен обаче и днес пред омбудсмана Мая Манолова посочиха завода за авточасти. На срещата стана ясно, че пред проверяващите институции често има нормативни пречки да осъществяват ефективен контрол.

"Пропускателният режим, специално в това предприятие, е изключително строг. И експертите, стигайки до портала, преминават през инструктажи, облекло и това отнема 40-45 минути… Няма никъде нормативно определено, че контролният орган директно влиза и това са правилата на предприятието за безопасност… реално те имат опция да реагират за тези 45 минути, да така е", коментира Лилия Атанасова – директор на РИОСВ – Русе.

Затова русенци днес настояха за законови промени, така че да бъдат защитени здравето и животът им.

"Точно затова заплашваме с гражданско неподчинение, защото не сме съгласни държавните институции да са подвластни на корпоративен интерес и на някакво промишлено производство и те са под правата си да упражнят властта си", заяви Андреана Николова.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще поиска информация за мерките, предприети от институциите до момента.

"Защото освен обгазяването на гражданите на Русе, има данни за това, че работниците в предприятията замърсители работят при изключително тежка, нездравословна среда", каза националният омбу

ВИДЕО: Днес русенци отново настояха за мобилна акредитирана лаборатория, която да отчете точно кои са замърсителите на Русе. Областният управител е заявил, че ще покани учени от БАН и ще потърси помощ от румънски специализирани служби, за да бъде направен обективен мониторинг на въздуха на града.