НОВИНИ

Порои, градушки и гръмотевични бури след рекордните жеги (ВИДЕО)

След рекордните горещини през почивните дни студен фронт донесе порои, градушки и гръмотевични бури. Населени места в различни части на страната останаха без ток. Ето каква е обстановката в страната от последните часове.

Вера Александрова
от Вера Александрова Екип на "По света и у нас"
11:47, 03.07.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Оранжев код за валежи и гръмотевици е обявен за 10 области на северна България. За други 15 е в сила жълт предупредителен код. Бурите започнаха още снощи от Северозападна България.

СОФИЯ

Градушка с размер на грахово зърно валя в София. През нощта премина и силна буря, има паднали дървета и клони, счупени керемиди. Най-много валежите са паднали в районите Люлин, Банкя и Витоша. От пресцентъра на столичната община уточниха, че четири екипа се отзовават на всички сигнали за помощ. На две кръстовища в столицата са се образували завирявания - това са на улиците "Вардар" и "Възкресение" и на и ул. "Кукуш" и бул. "Сливница".

Екипи на столичната пожарна са реагирали веднага. Градският транспорт се движи навсякъде по редовните си маршрути. Във всички райони на Столична община има дежурни, които следят обстановката. Наблюдават се и нивата на речните корита, които към момента са в норма. По данни на ЧЕЗ-София без електрозахранване е част район Банкя поради локална авария. Екип на дружеството е на място и работи за възстановяване на електрозахранването.

Вижте видео с наводненията, които причиниха поройните дъждове в Плевен:

ВРАЦА

Над 72 литра на кв. метър дъжд се изля от снощи до тази сутрин във Враца, отчетоха от метеорологичната станция. Силните валежи бяха придружени от ураганен вятър и градушка. Поражения има в общините Мездра, Враца и Козлодуй. В няколко села е унищожена почти половината от селскостопанската продукция, поразени са овощни дървета, зеленчукови насаждения и ниви. На места градушка с размер от грахово зърно до орех валя няколко пъти снощи и през нощта.

Непрекъснато се следи нивото на язовирите, като се поддържа 30 процента празен обем, за да поемат новите валежи. Няма сигнали за бедстващи хора, но в 10 села в община Враца имаше прекъсване на електрозахранването, което вече е възстановено. В Мездра започна спешно почистване на отводнителните шахти. В село Чирен има затлачен отводнителен канал и две наводнени къщи, които се отводняват от екипи на Гражданската защита.

ПЕРНИК

Градушка с размер на бобови зърна удари и Перник. Има наводнени мазета и запушени шахти. Екипи на ВиК отводняват проблемните места. Няма сериозни поражения, уверяват от общината. Нашият зрител Александър Димитров ни изпрати кадри от снощи от Перник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Протестът в Асеновград снощи - напрегнат и мащабен
​Протестът в Асеновград снощи - напрегнат и мащабен
Пожар бушува в Южна Гърция, други два пожара на остров Кефалония са овладени
Пожар бушува в Южна Гърция, други два пожара на остров Кефалония са овладени