Очакват се проливни дъждове и силен вятър в съседна Румъния за днес и утре за централните и северозападни части на страната. Настъпва и застудяване. В хърватския град снощи вече се изляха порои, в Италия и Франция бушуват горски пожари.

Вижте бедствията в различни точки на Европа.

30 сантиметра вода по улиците, наводнени сгради, нарушен трафик - такива условия създаде в Риека изсипалия се за кратко, но обилно порой. Пострадал е и партерният етаж на Музея за модерно и съвременно изкуство. Тази сутрин синоптиците издадоха оранжев код за Риека и околностите на града с предупреждение за нови порои и силен северен вятър.


Пориви на вятъра, достигащи до 130, 140 километра в час затрудниха вчера овладяването на стихийните горски пожари, които възникнаха вчера в северната част на остров Корсика и то едновременно на повече от 20 места. Изгорели са 2 хиляди хектара гора. Днес дъжд, промяна в посоката на вятъра и застудяване премахнаха опасността за селищата, разположени близо до огнищата.

Стотици хектари гора са унищожени от горски пожар и в Северна Италия. След месеци суша и заради силен вятър пламъците се разпространиха много бързо, 50 души са евакуирани.

© БТА