НОВИНИ

Порои и урагани взеха три жертви в Гърция (СНИМКИ)

Трима души загинаха, а един е в неизвестност заради тежки наводнения в Гърция. Южната част на страната осъмна под вода, след като цяла нощ над нея се изсипваха проливни дъждове. Жертвите са възрастни хора, открити в домовете си в района на град Каламата, на полуостров Пелопонес.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал Източник: БТА
12:30, 07.09.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Най-тежка е обстановката в град Каламата, на полуостров Пелопонес. Дъждът продължава с часове през вчерашния ден, но истинският ужас настъпва в малките часове на нощта.

"Бях заспала, съседите ми ме събудиха с крясъци. Казаха, че мазето ми се е наводнило, а колата ми е изчезнала", споделя очевидка.

Водната стихия буквално е отнесла паркираните на улиците автомобили и ги е струпала едin върху друг. Нивото на придошлите води надхвърля един метър.

"Бях сам сама, водата ми беше стигнала до тук... треперех. Аз съм инвалид. Не можех да си намеря ключовете и нямаше как да изляза от къщата. Спях си в леглото, за малко не се удавих...", разказва потърпевша.

Пътят до поне 7 села в района на Каламата е напълно непроходим, а жителите им са блокирани по домовете си. Властите в Каламата призовават правителството да обяви извънредно положение.


;

В същото време и в Северна Гърция проливните дъждове нанесоха щети на сгради и автомобили. Една жена е обявена за изчезнала в района на Солун, а спасителните служби са получили над 500 обаждания от бедстващи хора през изминалата нощ за изпомпване на вода от домовете им.

Силните дъждове наводниха домове и търговски обекти и в други части на южен Пелопонес, както и в околностите на северния град Солун.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови програми със стари учебници - как ще учат първолаците и петокласниците?
Нови програми със стари учебници - как ще учат първолаците и петокласниците?
Охраняват гроздобера в Пазарджик и региона
Охраняват гроздобера в Пазарджик и региона