НОВИНИ

Пороите във Варненско влошиха качеството на морската вода

Поройните дъждове по Черноморието влошиха качеството на морската вода и спряха вземането на проби от морето. Според данни - преди валежите, 48 плажа по българското Черноморие са в отлично и много добро състояние. Това заяви за БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов, като уточни, че големите пречиствателни станции вече работят. Проблем има в малките населени места, които засега нямат достъп до финансиране за такива съоръжения.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна ​Силивия Благоева
22:30, 05.06.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Предсезонните проби на здравната инспекция във Варна показват, че морската вода по градските плажове е годна за къпане. Малко по-замърсени са Централният, Южният, Офицерският и Аспарухово, но и те са в рамките на допустимото.

д-р Веселина Божилова - РЗИ-Варна: Резултатите са добри, не представляват риск за човешкото здраве, разбира се след последните проливни дъждове нищо не можем да кажем.

Д-р Веселина Божилова съветва летовниците да не се къпят в морето в следващите няколко дни, докато водата се избистри след дъждовете. Туристите обаче нямат търпение, особено ако, като Иван и Венелин, са дошли специално за морето от Нови пазар.

Иван: Сега след тези дъждове е по-мътна просто. Влязохте ли? Ами да, все още сме живи, значи не е проблем.

Вече е решен проблемът с пречиствателните станции на Златни пясъци, Приморско и Китен. Те са пред завършване, но строителните дейности ще продължат след сезона. За малките населени места като Синеморец и на юг от Царево ще се търси финансиране.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: "Започва договарянето за следващия финансов период 2020- 2027 година, там вероятно ще се търси възможност не само големите консолидирани ВиК-та и по-малките да имат възможност да изграждат, особено в такива ключови райони какъвто е Черно море".

В Странджа все още не е приет новият общоустройствен план и затова няма още няма определени места за пречиствателни станции.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: "Мина първата фаза на обществено обсъждане, сега отново е в МРРБ. Надявам се в рамките на тази година да може да се стигне до приемане".

Министър Димов увери, че според данни на крайморските здравни инспекции, водата е чиста и летовниците няма за какво да се тревожат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Панди-близнаци се родиха в Китай
Панди-близнаци се родиха в Китай
Почина онкоболната Теодора Маджарова, която беше на лечение в Бразилия
Почина онкоболната Теодора Маджарова, която беше на лечение в Бразилия