НОВИНИ

Порошенко обяви създаването на автокефална православна църква в Украйна

Митрополит Епифаний, издигнат от Киевската патриаршия, беше избран за глава на новата единна украинска православна църква. Това реши проведеният в Киев обединителен събор на украинското православие. 39-годишният избраник ще получи от вселенския патриарх Вартоломей Томос за автокефалия или свидетелство за независимост на украинската църква.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:46, 15.12.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:45 мин.
По света

"Днес е ден на нашата окончателна независимост от Русия", каза президентът Петро Порошенко.В очакване на решението на обединителния събор тази сутрин около киевския храм "Света София" стана стълпотворение от хора. В събора участваха представители на "църковната йерархия, свещеници и миряни". Надеждите на всички засягат най-важното в държавата.

Три църкви бяха приканени да се обединят в единна духовна институция - условието на Вселенската патриаршия за признаване на независима украинска църква. Киевската патриаршия и Украинската автокефална църква не бяха признати, макар да имат милиони последователи.

Официално признатата Украинска православна църква - Московска патриаршия е част от Руската православна църква, която е против решението за признаване на автокефална църква в Украйна. Днес руският патриарх Кирил обвини Киев, че използват църквата за политически цели.

Президентът Петро Порошенко каза пред участниците в събора, че носят огромна отговорност и от тях зависи бъдещето на Украйна.

Петро Порошенко, президент на Украйна: Въпросът за автокефалността е въпрос за украинската национална сигурност, за нашата държавност. Най-сетне се сдобиваме с духовна независимост, която може да се сравнява с политическа независимост. Ние късаме оковите, които ни свързват с империята.

Съборът се проведе навръх петата годишнина от избухването на кризата между Киев и Москва. Решението отбелязва историческо отделяне на Украйна от Русия, коментира Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев в Йордания: Трябва да се мисли за инвестиция в човешки капитал
Румен Радев в Йордания: Трябва да се мисли за инвестиция в човешки капитал
Украински изтребител се разби при кацане, пилотът загина
Украински изтребител се разби при кацане, пилотът загина