Митрополит Епифаний, издигнат от Киевската патриаршия, беше избран за глава на новата единна украинска православна църква. Това реши проведеният в Киев обединителен събор на украинското православие. 39-годишният избраник ще получи от вселенския патриарх Вартоломей Томос за автокефалия или свидетелство за независимост на украинската църква.

"Днес е ден на нашата окончателна независимост от Русия", каза президентът Петро Порошенко.В очакване на решението на обединителния събор тази сутрин около киевския храм "Света София" стана стълпотворение от хора. В събора участваха представители на "църковната йерархия, свещеници и миряни". Надеждите на всички засягат най-важното в държавата.

Три църкви бяха приканени да се обединят в единна духовна институция - условието на Вселенската патриаршия за признаване на независима украинска църква. Киевската патриаршия и Украинската автокефална църква не бяха признати, макар да имат милиони последователи.

Официално признатата Украинска православна църква - Московска патриаршия е част от Руската православна църква, която е против решението за признаване на автокефална църква в Украйна. Днес руският патриарх Кирил обвини Киев, че използват църквата за политически цели.

Президентът Петро Порошенко каза пред участниците в събора, че носят огромна отговорност и от тях зависи бъдещето на Украйна.

Петро Порошенко, президент на Украйна: Въпросът за автокефалността е въпрос за украинската национална сигурност, за нашата държавност. Най-сетне се сдобиваме с духовна независимост, която може да се сравнява с политическа независимост. Ние късаме оковите, които ни свързват с империята.

Съборът се проведе навръх петата годишнина от избухването на кризата между Киев и Москва. Решението отбелязва историческо отделяне на Украйна от Русия, коментира Ройтерс.

​Президентът Порошенко подписа указ за въвеждане на военно положение в Украйна

​Президентът Порошенко подписа указ за въвеждане на военно положение в Украйна

Президентът на Украйна Петро Порошенко днес подписа указ за въвеждане на военно положение за срок от 60 дни, до 25 януари 2019 г., се казва в съобщени...