Пороен дъжд в пловдивското село Белозем наводни част от улиците. Ситуацията се усложни заради спирането на електричеството. Иначе въпреки прогнозите за поройни дъждове и обявените масово оранжеви и жълти кодове за предупреждение от опасни води, очакванията на синоптиците не се оправдаха. Валежите бяха умерени и на малко места създадоха проблеми.

Белозем, Раковски

Близо два часа продължи поройният дъжд в Белозем. Наводнени бяха част от улиците в по-ниската част на селото, но пострадали къщи нямаше. Само два от дворовете останаха под вода.

Янка Минкова: Пътят беше целият река, не можеше от никъде да се премине. Съответно и тук течеше река, която заля двора, наводни долния етаж, и то не за първи път.

Критична точка се оказа големият отводнителен канал, преминаващ през селото, където се заустват и дъждовните води. Веднага, щом дъждът намалял, с помощта на багер там са били изчистени от наносите близо 20 метра, което позволило на водата да се оттече.

Георги Минев: Излизам на улицата - до коляното вода. Пред портите на хората имаше чували с пясък. Един час не може да се оттече.
Димитър Гроздев: Вали ли тук нашата улица става река. И водата трудно се оттича към реката. Просто няма канал за оттичане на толкова много вода. Водата от другите улици се събира на нашата и от тук върви.

Заради силния дъжд токът в селото спрял за час. До късния следобед обаче масово клетките на мобилните оператори не работеха. В района на Белозем няма язовири, които да достигат критични нива на водите. В Пловдив пък при всеки по-силен дъжд се наводнява подлезът на Голямоконарско шосе. Зрители ни изпратиха снимки от залятото съоръжение днес по обед.

Сняг валя на Мусала

Сняг валя на Мусала

Летните капризи на времето продължават. А юлските минусови температури докараха сняг на връх Мусала. Дори натрупа снежна покривка, достатъчна, за да с...