11 км от оградата, която се поставя по сухопътната граница с Румъния, за да се възпрепятства движението на диви свине и разпространението на африканска чума, вече са готови. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов пред журналисти в Шабла.

Шабла

Министърът участва в оперативно заседание, на което ръководители на ветеринарни и горски служби от Североизточна България докладваха за изпълнението на предприетите мерки за ограничаване на риска от заразата.

Започна изграждането на ограда по границата с Румъния срещу чума по свинете

Започна изграждането на ограда по границата с Румъния срещу чума по свинете

Започна изграждането на телена ограда по сухопътната граница с Румъния за ограничаване на риска от африканска чума по свинете. Това съобщи министърът...

Около 480 човека подпомагат дейностите във връзка с риска от африканската чума по свинете. Осигурени са и денонощни обходи по сухопътната граница с Румъния, допълни Порожанов.

Оградата ще бъде подсилена и с режеща тел. Областните дирекции по безопасност на храните идентифицират частните стопани на прасета, като целта е в 10-километровата зона около индустриалните комплекси собствениците да бъдат убедени да усвоят възможно най-бързо животните си, каза още Порожанов.

Огнище на африканска чума по свинете установено в Румъния на 60 км от България

Огнище на африканска чума по свинете установено в Румъния на 60 км от България

Още едно огнище на африканска чума по свинете е установено в Румъния, само на 60 километра от българската граница в град Констанца. Така броят им дост...