Оглед на изградената по българо-румънската граница ограда срещу диви прасета, в района на Силистра, направи днес министърът на земеделието Румен Порожанов. Установено беше, че от общо 133 км ограда в областите Силистра и Добрич, за доизграждане остават само 6 км. Съоръжението е мярка срещу разпространението на африканска чума по свинете. По-късно в Букурещ Порожанов се срещна с румънските министри на земеделието и развитието на селските райони, за да координира мерките срещу заразата.

До момента е имало само един случай на опит за преминаване на диви животни през нея, но той е бил осуетен, съобщи министърът. Подобряват се и мерките за дезинфекция по граничните пунктове. Туристическият сезон намалява, това означава и че по-малко работа ще има за служителите по КПП-та за изземването на хранителни продукти при преминаване на границата.

Отрицателни са пробите за наличие на африканска чума по свинете във варненското село Бозвелийско, съобщи още министър Порожанов и препоръча частните стопани там да вземат мерки и да усвоят месото.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: Това, което нас ни притеснява е, че в Румъния има все пак практика за гонки на диви прасета - ние сме спрели при нас, камо ли в пограничните райони ... гонки на диви прасета, които създават предпоставки за напрежение сред самите животни и възможности те да бягат в най-различни посоки включително и в нашата...