От следващата седмица в седемте общини на Югоизточна България, в които има чума по дребните преживни животни, ще започне изплащането на обезщетенията за собствениците на стадата, унищожени при мерките срещу заразата. Това съобщи в парламента земеделският министър Румен Порожанов.

Той уточни, че размерът на обезщетенията е определен на базата пазарните цени. За овцете под селекционен контрол средното обезщетение е 225 лв. , а за тези без селекционен контрол не по-малко от 150 лв.

Румен Порожанов - министър на земеделието: Обезщетенията за евтаназираните животни ще бъдат другата седмица, по цени, които смятам, че са изключително разумни. По най-бързия начин ще организираме оценката и на животните, които за съжаление през тези дни също ще трябва да бъдат евтаназирани. По отношение на "де минимис" на животно, дори да бъдат евтаназирани те ще го получат, включително компенсацията за тези, които не са евтаназирани, но са в районите седемте общини - 25 лв. и респективно 7 лв. на животно.
Животновъди блокираха пътища в Болярово заради евтаназия на добитък

Животновъди блокираха пътища в Болярово заради евтаназия на добитък

Протест на животновъди от селата Странджа, Крайново и Малко Шарково блокира пътища в община Болярово. Причина за недоволството е принудителното евтана...