НОВИНИ

Порожанов: Отказът на фермерите да допуснат лекарите е нарушение

Втори проби за чума по животните трябва да се вземат не само от село Болярово, а от всички стада в 20-километровата зона. Това заяви в студиото на "Денят започва" земеделският министър Румен Порожанов. Работи се и срещу опасността от чума по свинете - вече е подготвено трасето за слагане на оградата по сухоземната ни граница с Румъния.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:37, 23.07.2018
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

До силово влизане в стопанствата за взимане на втората проба няма да се стигне, категоричен бе министърът. Пробите обаче според него са задължителни и препоръчани от евроекспертите. Отказът на фермерите да допуснат лекарите той определи като нарушение.

Румен Порожанов - министър на земеделието: Водят се разговори, единият член на семейството е съгласен, другият не е съгласен, за мене не е сериозно.

Във връзка с опасенията на стопаните за достоверността на първите проби той коментира:

Румен Порожанов - министър на земеделието: Аз не съм взимал лично пробата, за да кажа, аз гарантирам, това е така. Надявам се и съм убеден, че агенцията е свършила коректно работа си.

Забавянето на повторните проби създава опасност от разпространение на болестта, но води и до сериозни икономически загуби, посочи министърът. Към момента всички селища в засегнатите общини имат ограничения в търговията с мляко и месо.

Румен Порожанов - министър на земеделието: Целият бранш и особено овцевъдният, те подкрепят абсолютно нашите действия.

От 10 на 20 км нараства зоната за мониторинг в 7-е общини с установени положителни проби за чума, обяви министър Порожанов. Ако втората проба в едно стадо се окаже отрицателна за болестта, то ще бъде наблюдавано, а не евтаназирано, обеща той.

В края на тази седмица започва дезинфекцията на фермите. Агенцията по безопасност на храните е наела лицензирани фирми, които да съдействат на малките стопанства за почистване на дворовете.

Румен Порожанов - министър на земеделието: Те трябва да бъдат изчистени с изземване на цялата тази тор, слама, която е била потенциален заразител, измиване и след това дезинфекция.

Взети са всички стандартни мерки срещу чумата по свинете, която ни заплашва от север, заяви министърът. Очаква се да се създаде организация за пръскане срещу кърлежи в пограничните райони и почистването им от изхвърлена храна, която може да привлече диви прасета, които са преносители.

Румен Порожанов - министър на земеделието: Една от мерките, която и всички останали страни направиха в ЕС, е намаляване на популацията на дивата свиня.

Предстои да влезе в сила законова поправка, която да разреши групов лов на дива свиня по-рано от обичайния сезон. Засилен е контролът по граничните пунктове, особено на автомобили от Украйна и Молдова.

Румен Порожанов - министър на земеделието: Прогнозата е, че няма да ни е леко.

Ваксина и срещу тази чума няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва повторното взимане на проби в 10-километровата зона на огнището с чума
Започва повторното взимане на проби в 10-километровата зона на огнището с чума
Увеличава се политическият натиск върху Макрон заради скандала с охранителя му
Увеличава се политическият натиск върху Макрон заради скандала с охранителя му