НОВИНИ

"Порше" спира производството на автомобили с дизелови двигатели

Производителят на спортни автомобили „Порше” обяви, че планира да се превърне в първия германски автомобилопроизводител, който ще се откаже от дизеловите двигатели, съобщава АФП. „Няма да има повече „Поршета” на дизел”, заяви изпълнителният директор на компанията Оливер Блуме. Той бе категоричен, че компанията му ще се съсредоточи върху основната си сила – „мощен бензинов, хибриден и от 2019 година – изцяло електрически автомобил”.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:15, 23.09.2018
Чете се за: 00:22 мин.
По света
порше спира производството автомобили дизелови двигатели

Шефът на „Порше” заяви, че стъпката се предприема след продължилия близо 3 години скандал „Дизелгейт”, в който бе замесен автомобилният гигант „Фолксваген” – холдинговата компания, към която принадлежи и производителя на луксозни спортни коли.

През 2015 година „Фолксваген” призна пред американските регулаторни органи, че е инсталирала допълнителни устройства на 11 милиона от автомобилите си в световен мащаб, с които да манипулират тестовете за въглеродни емисии, и те да покажат по-ниски резултати. В резултат компанията трябваше да плати глоби в размер на 27 милиарда евро.

Базираната в Щутгарт „Порше” спря да приема поръчки за дизелови автомобили още през февруари, макар да произвежда и продава подобни модели повече от десетилетие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде отиваш, Македонио*?
Къде отиваш, Македонио*?
В Латвия очакват папа Франциск с благотворителна инициатива за плетене на чорапи
В Латвия очакват папа Франциск с благотворителна инициатива за плетене на чорапи