Осмина незрящи показаха как „виждат“ живота, улавяйки мига чрез сетивата. Шест месеца те учиха как да боравят с фотоапарата, за да изразят себе си творчески чрез медията на фотографията. Инициаторът на първия по рода си курс у нас по сетивна фотография беше фондация „Графия“, а за реализацията помогнаха програма „Култура“ на Столична община и Софийска градска галерия.

София

© Верка Стоянова

Първите 24 фотографии може да видите до 5 януари 2017 година в корпоративния салон на БНП Париба.

Изложбата „Портретът на живота“ събра кадри, заснети от незрящите фотографи напълно самостоятелно, без чужда помощ, обясни за news.bnt.bg преподавателят Алберто Стайков.

Използвайки своите не-визуални сетива, авторите представят темите: „Аз искам“, „Музика“, „Емоциите в шаха“, „Градски пейзажи“, „Моята природа“ и др.

© Панчо Карамански

Николай Примов е един от авторите в изложбата. Той се заминава със стъклопис, а преди да катастрофира е бил реставратор. С изкуство се занимава цял живот. Едното му око е с изцяло нарушено зрение, а другото е с леща с диоптър (18+). Чрез снимките си той показва лицето на голата истина. Човек, когато е гол, разкрива най-истинското от себе си, казва Николай. За идеята му помага неговата дългогодишна приятелка – писателката Деспина Клер, която добавя послание за всяка фотография. Ето едно от тях:

„Цветчето на невинността

недей полива със злини

Грее ли в душата любовта

Има само добрини“

Деспина Клер, писателка: Говорих с Ники и с модела как се чувства по време на снимките и на базата на това плюс, разбира се, какво ми носи на мен снимката като лично усещане и някъде там сме се срещнали в усещанията. Идеята е изцяло на Николай Примов, аз може да съм дала някой съвет, но той си е повече по визуалните изкуства, аз съм повече по писането.

Според Деспина Клер човек трябва да се научи всъщност да не е уязвим, а напротив трябва да се гордее и да се радва на себе си и да свиква с това, което е.

Деспина Клер, писателка: Защото в крайна сметка ние живеем цял живот със себе си. Така че не е нужно да си уязвим. Някои хора такава сила притежават, че на тях все едно не са им нужни дрехи.

Николай ни научи и как да виждаме лицето на голата истината през неговите очи:

Николай Примов: Притворете очи. Задръжте погледа... Виждате ли гърбавия нос, брадата, веждите... Това е дяволът!

По време на курса Николай е заснел 700 фотографии, които има намерение да покаже в самостоятелна изложба.

Николай Примов: Мога да добавя, че ние не само с едно от сетивата усещаме това, което ще снимаме, а има значение и топлината, слънцето носи топлина или лампите, ако сме в студио. Така че се ориентираме по доста други сетива. И оставам снимките да говорят сами.

Един от любителите на портретната фотография е Ивайло Донков. Той е от творците без зрение.

Ивайло Донков: Този курс беше нещо ново и много интересно, защото провокира сетивата. Много интересно всъщност, че ти никога няма как да получиш представа какво всъщност си направил. Самият процес на овладяване също ми беше много интересен, защото ти трябва да слушаш къде е обектът за снимане. Трябва да съсредоточаваш слуховите си сетива много сериозно. И когато вече успееш да овладееш всички това, когато другите ти кажат колко е хубаво или колко не е хубаво това, което си направил – ти всъщност никога няма да знаеш дали е така или не е. И самата мистичност на това също провокира нови опити, защото всеки един нов опит усещаш как сетивността ти се подобрява и подобрява и в крайна сметка това можеш да го използваш и навън.
Да уловиш мига, без да го виждаш

Да уловиш мига, без да го виждаш

Изкуството да уловиш мига без зрение е напълно възможно вече и в България. Преди дни в Софийска градска художествена галерия стартира безплатен курс п...

Изложбата „Портретът на живота“ доказва още веднъж, че да нямаш едно сетиво не значи да не можеш да живееш и въобще да твориш в дадена област, където е нужно това сетиво, допълва Алберто Стайков.

Очаквайте кулминацията на проекта и повече снимки на 11 декември в Софийската градска галерия. Но това не е краят...

След приключването на изложбата, през 2017 г., Фондация „Графия“ ще продължи да провежда курсове по сетивна фотография за незрящи, казва преподавателят Алберто Стайков.