НОВИНИ

Португалия в плен на мащабни горски пожари

Мащабните горски пожари в Португалия и Испания вече заплашват курортни селища. Хиляди местни жители и туристи са евакуирани. Силни ветрове затрудняват овладяването на огнената стихия. Няма съобщения за загинали, но най-малко 40 души са пострадали в различна степен.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:37, 09.08.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Седми ден португалската провинция Алграве е обгърната в пламъци. Потушени са над 500 огнища, но властите признават, че огънят е извън контрол. 1400 пожарникари, 450 коли, самолети и хеликопери са в надпревара с времето, в опит да овладеят стихията.

След рекордните горещини от над 40 градуса, днес в района на Алграве е около 26. Но заради силните ветрове, периметърът на пожарите се е увеличил до близо 100 километра.

Властите наредиха незабавна евакуация на най-застрашените райони - част от тях популярни сред туристите.

Минах през няколко от селата в района - никой не е останал там. Призрачно е.

Премиерът Антониу Коща предупреди, че потушаването на огъня може да отнеме поне седмица.

Пожари горят и в съседна Испания, в няколко района на Валенсия тече евакуация. Част от местните хора се връщат за кратко, за да се снабдят с лекарства и дрехи и да проверят дали домът им не е изгорял.

Всичко се случи много бързо. Мислeхме, че сме далеч от огъня, но посоката на вятъра внезапно се обърна и ни наредиха да напуснем района.

Дронове, снабдени с термокамери обхождат района, за да следят за възникване на нови огнища. Едва след като бъде сигурно, че няма опасност за населението, хората ще могат да се върнат по домовете си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ налага нови санкции на Русия заради случая Скрипал
САЩ налага нови санкции на Русия заради случая "Скрипал"
С апел за отказ от атомни оръжия почетоха паметта на жертвите от Нагасаки
С апел за отказ от атомни оръжия почетоха паметта на жертвите от Нагасаки