НОВИНИ

Визита на австрийския канцлер в България

Австрия подкрепя България за присъединяване към Шенгенското пространство. Това заяви на първото си посещение у нас като канцлер на Австрия Себастиан Курц. Охраната на външните граници, сигурността, предстоящата среща на върха Европейски съюз - Турция, бюджетът на ЕС и двустранните отношения бяха темите на разговора между Курц и българския премиер Бойко Борисов. Акцентът на визитата е върху приемствеността в темите на Българското и Австрийското председателство на Съвета на Европа.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:01, 15.03.2018
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Обрат на 180 градуса в позицията на Австрия, която редом с Германия и Холандия, беше твърдо против членството на България в Шенген. Няма друга държава, която да е положила толкова усилия в охраната на външна европейска граница, заяви Себастиан Курц след среща с премиера Бойко Борисов.

Себастиан Курц - канцлер на Австрия: "Искам да кажа, че сме много благодарни за опитите, които се правят в България да се укрепят външните граници.
Бойко Борисов - министър-председател: Факт е, че всички в Европа оценяват, че държавата България, не ние, може и опозицията да се чувства горда, държавата България е направила така, че всички да оценяват усилията, които сме положили. Имаме към момента нула мигрантски натиск.

Планираната среща на върха Европейски съюз - Турция беше във фокуса на изявленията след срещата в резиденция "Бояна". Австрийският канцлер изрази разбиране колко е важно да се направи така, че споразумението за миграцията с Анкара да продължи да работи, но позицията на Австрия за членство на Турция остава против. На въпроса дали трябва да бъдат прекратени преговорите за присъединяване на южната ни съседка Бойко Борисов призова да се търси пътят на дипломацията.

Бойко Борисов - министър-председател: Виждате, че вече политици с имена, държави, си говорят за ракети, за войни и все по-реален става страхът на хората, а недалече от нас, от нашата граница, Турция води война.

Гинат хора и в този момент сигурно и в същото време отношенията между лидерите стават все по-лоши. какъв е вариантът - те са два и или да се опитаме с дипломация, мир, такт и с взаимноизгодни предложения да се измъкнем от кризата, или трябва да докараме армия, която да застане срещу другата натовска армия оттатък.

България и Австрия са на различни позиции по отношение на един от най-важните въпроси - бюджета на Евросъюза. Себастиан Курц е против увеличаване на членския внос за страните членки, а България вече подкрепи подобна мярка.

Себастиан Курц - канцлер на Австрия: Ние като държава, която е нетен платец в ЕС, искаме да видим едно по-рационално разпределение на разходите. Европейският съюз ще стане по-малък след излизането на Великобритания и затова трябва да бъдем по-ефикасни в харченето.
Бойко Борисов - премиер: Знаете, един бюджет е винаги компромис, слагайки тази тема на масата да видим дали Европа по най-добрия начин харчи парите и съм убеден, че ще се намери подходящата формула, така че и присъединяването и кохезията да продължат да работят.

Всички мигранти да преминават през официалните гранични пропускателни пунктове - това е компромисът за успешна реформа на Дъблинския регламент, обяви Борисов. И Австрия, и България имат интерес Западните Балкани да се присъединят към съюза, подчерта Себастиан Курц. След срещата между Борисов и Курц австрийската делегация участва в бизнес форум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ ще сезира главния прокурор за кмета на Провадия, той отхвърли обвиненията
ГЕРБ ще сезира главния прокурор за кмета на Провадия, той отхвърли обвиненията
Кандидатстудентска борса във Варна представи възможностите за обучение
Кандидатстудентска борса във Варна представи възможностите за обучение