Визитата на Ахмет Давутоглу в България по часове

Live feed

17:26

Започна срещата на Ахмет Давутоглу с Главния мюфтия Мустафа Хаджи

16:28

В момента се провежда среща на президента Росен Плевнелиев с министър-председателя на Турция Ахмет Давутоглу.

14:33

В резиденция Бояна започна официалният обяд, даван от премиера Бойко Борисов в чест

на турския му колега Ахмет Давутоглу и придружаващата го правителствена делегация !

На него ще продължи обсъждането на стратегическите за двете страни теми!

14:33

Бойко Борисов за отношенията Турция-Русия
Едно от най-важните качества на мъжа е търпението. Вярвам, че отношенията Турция-Русия ще се нормализират.
Няма как без преговори да се случат стратегическите инфраструктурни проекти. Няма да правя коментар, но над границите ни е нужен мир.
Надявам се на разум между двете страни. Много години са били първи приятели. Надявам се и сега да оправят отношенията си, но аз ще проявя търпение и няма да коментирам темата

14:31

Ахмет Давутоглу за отношенията с Русия
И двете страни имаме излаз на Черно море. Отношенията с Русия са важни и ги обсъждаме с г-н Борисов. Между Турция и Русия напрежението на границата със Сирия произлезе от желанието на Турция да запази въздушното си пространство. Нямаме никакво желание за напрежение между двете страни. Отношенията ни влияят на световния мир.
Но когато самолет наруши въздушното ни пространство взимаме мерки, още повече че ние не знаехме на чия държава е бил този самолет.
Готови сме на преговори с Русия. Ние сме член на НАТО. Информирахме НАТО и сме готови винаги на разговори

14:25

Бойко Борисов:
Многократно съм казвал че Европа подходи по възможно най-демократичния начин. Милиони мигранти се насочиха към Европа. Едни - с право, други - по икономически причини. Към едните - да знаят, че сме готови да им помогнем. Към другите - има ред и правила. Затова моята позиция в ЕС е винаги е била веднага да спрем прихода на мигранти
Тези, които са вече в ЕС, да им се намери работа и да им се осигурят медицински грижи. След това да се разработят квоти както направи САЩ и казаха, че ще приемат 80 000 бежанци. Не е честно ние да казваме, че ще приемаме бежанци, а да не можем.
Не ни се дават пари за ограда, но трябва да положим усилия за решаване на проблема.
ЕС на практика прие всичко, което казахме в Истанбул с Давутоглу.

Бойко Борисов:
60 000 бебета са с родили в бежанските лагери. Ако търсим за какво да скараме - ще го направим. Но ние искаме максимално да си помогнем. Нямаме преграда между БГ и Турция, а правим всичко възможно да си помагаме.

14:24

Въпрос на БНТ
Готова ли е Турция да ускори реформите с цел по-бързо приемане в ЕС?
Ахмет Давутоглу:
Преговорите за членство на Турция в ЕС са възстановени. Част от реформите бяха забавени заради кипърския проблем! Сега гарантираме ускорен темп на реформите у нас!

Бойко Борисов:
Членството в ЕС зависи от покриването на определен кръг критерии! Готови сме да помогнем с нашия опит на Турция с цел по-бързото й присъединяване към ЕС.

14:22

Бойко Борисов :
Вътрешните министри на България и Турция планират операция срещу трафикантите на хора. Има лица, които получават огромни пари и се замогват на фона на човешката трагедия.

С Давутоглу се разбрахме за общи действия, каза българският премиер.

14:19

Бойко Борисов каза, че се възражда се идеята за доставка на азерски газ към България през Турция. Още в четвъртък в Брюксел ще има двустранна среща с Алексис Ципрас по темата. Целта е интерконекторът "Балкан" заедно с интерконектора с Турция да даде истинска възможност за диверсификация на доставките.
- Благодаря на Давутоглу, че вече Турция гледа сериозно на проекта! - подчерта българският премиер.

14:15

Ахмет Давутоглу: Човешката трагедия на бежанците е приоритет и за двете страни. Желанието ни е да се създадат условия за оставането им в Сирия

14:14

Българският премиер благодари на турския си колега, че вече не се забелязва миграционен натиск по границата ни.

Ахмет Давутоглу на свой ред каза: "България е врата за пътя на Турция към ЕС и стратегически партньор за нас! Ще изградим съвместни инфраструктурни проекти - скоростен влак София-Истанбул-София е следващият ни голям инфраструктурен проект! Предвиждаме и интерконектор за доставка на азърбейджански газ към България".

14:11

Започна пресконференцията на Бойко Борисов и Ахмет Давутоглу, предде репортерът на БНТ Ирина Цонева.

14:09

Премиерът Бойко борисов посреща премиерът на Турция Ахмет Давутоглу (Снимка: БТА)

12:54

Абсолютно безпрецедентни мерки за сигурност в София по повод официалната визита на турския премиер Ахмет Давутоглу

12:46

В резиденция Бояна току що започна срещата на министър-председателят Бойко Борисов и премиера на Република Турция Ахмет Давутоглу.