Планираното за днес посещение на турския премиер Бинали Йълдъръм в Ирак е отложено за 7 януари. Според информациите Йълдъръм ще бъде в събота в Багдад и ще разговаря с иракския си колега Хайдер ал Абади, а в неделя ще се срещне в Северен Ирак с премиера на Иракски Кюрдистан Нечирван Барзани.

© БТА / Архив

Между централното иракско правителство и турските военни съществуват разногласия за лагера Башика, както и за операциите, насочени към Мосул и Тал Афар.

На срещата с Барзани Йълдъръм ще обсъди въпроса за присъствието на бунтовници от Крюдската работническа партия в северния иракски район Синджар, разглеждан като втори Кандил.

Турция очаква по-конкретни и целенасочени стъпки от Багдад и Ербил в борбата срещу Кюрдската работническа партия, е заявил днес Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Калън е подчертал, че борбата срещу тероризма и статутът на турския военен тренировъчен лагер в Башика ще са сред основните въпроси, които ще бъдат обсъдени по време на визитата на премиера Йълдъръм в Ирак.

Отношенията между Турция и централното правителство на Ирак се обтегнаха в последно време, по-специално заради присъствието на турски военни сили в лагера Башика, северно от Мосул, където те обучават бойци за борба срещу "Ислямска държава".