НОВИНИ

Посещението на турския премиер Йълдръм в Ирак е отложено за събота

Планираното за днес посещение на турския премиер Бинали Йълдъръм в Ирак е отложено за 7 януари. Според информациите Йълдъръм ще бъде в събота в Багдад и ще разговаря с иракския си колега Хайдер ал Абади, а в неделя ще се срещне в Северен Ирак с премиера на Иракски Кюрдистан Нечирван Барзани.

bnt avatar logo
от БТА
21:25, 05.01.2017
Чете се за: 00:31 мин.
По света
посещението турския премиер йълдръм ирак отложено събота

Между централното иракско правителство и турските военни съществуват разногласия за лагера Башика, както и за операциите, насочени към Мосул и Тал Афар.

На срещата с Барзани Йълдъръм ще обсъди въпроса за присъствието на бунтовници от Крюдската работническа партия в северния иракски район Синджар, разглеждан като втори Кандил.

Турция очаква по-конкретни и целенасочени стъпки от Багдад и Ербил в борбата срещу Кюрдската работническа партия, е заявил днес Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Калън е подчертал, че борбата срещу тероризма и статутът на турския военен тренировъчен лагер в Башика ще са сред основните въпроси, които ще бъдат обсъдени по време на визитата на премиера Йълдъръм в Ирак.

Отношенията между Турция и централното правителство на Ирак се обтегнаха в последно време, по-специално заради присъствието на турски военни сили в лагера Башика, северно от Мосул, където те обучават бойци за борба срещу "Ислямска държава".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За 18 000 евро продадоха на търг писма, написани от принцеса Даяна
За 18 000 евро продадоха на търг писма, написани от принцеса Даяна
Многобройни пожари бушуват в Аржентина
Многобройни пожари бушуват в Аржентина