НОВИНИ

Поскъпват билетите за междуселищния транспорт в Ямболско

Билетите за междуселищния транспорт за част от населените места в Ямболска област са увеличени от началото на февруари. Засегнати са селата от община Тунджа. Ползващите транспортната услуга подеха подписка срещу увеличението на билетите и лошото състояние на автобусите. Превозвачите от своя страна защитават едностранните си действия с повишените цени на горива, застраховки, работна заплата, инфлация.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
06:58, 07.02.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Казусът се заплита допълнително, тъй като договорът за транспортните услуги е сключен между община Ямбол и транспортните фирми, а потърпевши са жителите на община Тунджа.

Русава Станкова: Увеличени са. От един и двайсет на два е много, за пенсионерите особено се отразява много зле.
Гено Славов: Редовно пътувам. Как да се отразява, с тези ниски заплати и тези ниски пенсии, естествено.

Кметовете на засегнатите села, част от които също разчитат на автобус за да се придвижат до Ямбол не са съгласни с изненадващото увеличение.

Теодора Тачева, кмет на Козарево: Възмутени сме от услугата която те предлагат, над 90% от автобусите на фирмите превозвачи са в окаяно състояние... В Козарево вече сме стартирали такава подписка, имаме събрани около 130 подписи от възмутени жители.

Мотивите на превозвачите за увеличението на билети са свързани с по-високите цени на горивата, техническите прегледи, застраховките, инфлацията.

Мирослав Мирчев, превозвач: Ние не сме правили от 13 години актуализация на цените с надеждата, че общините ще ни помогнат и ще ни финансират. Нито община Тунджа, нито община Ямбол ни е финансирала, даже ни намалиха дотациите.

Увеличението е незаконосъобразно, потвърждават и от автомобилната инспекция. На превозвачите ще бъдат наложени санкции. Иначе компромисен вариант има.

Георги Георгиев: От утре да започнат да возят по старите цени може би за няколко дни, докато си подпишем договор ние с тях до провеждането на търга, след това вероятно общината ще дотира една част от тези разходи, които те правят.

Междувременно община Ямбол разпространи съобщение, че прекратява договорните си отношения с транспортните фирми от 1 май за да се подготвят процедурите за подписването на нов договор този път между превозвачите и община Тунджа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът ще гледа мярката за неотклонение на Стайко Стайков
Съдът ще гледа мярката за неотклонение на Стайко Стайков
Оставки на лекари и медицински сестри в болницата в Карлово заради ниски заплати
Оставки на лекари и медицински сестри в болницата в Карлово заради ниски заплати