НОВИНИ

Посланието на кардинал Пиетро Паролин: Най-важното сега е мирът!

В София държавният секретар на Ватикана Пиетро Паролин отправи послание за мир. Визитата е в рамките на честването на 25-ата годишнина от установяване на дипломатически отношенията между Светия престол и България. Кардинал Паролин се срещна с премиера Борисов, а президентът Росен Плевнелиев го удостои с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина"- първа степен за заслугите му в развитието на двустранните отношения.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:17, 21.03.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас
посланието кардинал пиетро паролин важното мирът

Премиерът благодари на кардинал Паролин за съдействето на Светия престол за това, че храмът "Свети Павел" в Рим бе предоставен за българско богослужение. А държавният секретар на Ватикана увери, че ще предаде поканата на католическата общност у нас - папа Франциск да посети България. В първия ден на Страстната седмица за католиците, кардинал Паролин отправи пожелание за мир до всички хора.

кардинал Пиетро Паролин - държавен секретар на Ватикана: Между нас трябва да съществува мир и любов. В днешните дни това е най-важното послание - мир.

Отношенията на България със Светия престол имат хилядолетна история, каза президентът Плевнелиев и припомни ролята на католическата общност в страната ни във важни исторически моменти. Увери, че България подкрепя усилията на международната общност за поддържане на диалога между цивилизациите, религиите и културите.

Росен Плевнелиев - президент на Република България: Споделяме тревогите на папа Франциск и на Светия престол за всички страдащи от различните конфликти в Близкия Изток, Сирия, Украйна и всички други кризисни места по света.

Кардинал Паролин открои факта, че от години в България различните етнически групи и религиозни общности имат хармоничен диалог и разбирателство.

кардинал Пиетро Паролин - държавен секретар на Ватикана: Надявам се, че българите ще запазят щедрия дух на гостоприемство и откритост и така ще спечелят от обогатяването, което носят различните. Благодаря за отличието и за топлото гостоприемство. Моля Бог да благослови българския народ.

Държавният секретар на Ватикана разговаря също с българския патриарх Неофит и с главния мюфтия Мустафа Хаджи. В ексклузивно интервю за БНТ кардинал Паролин коментира отношенията между католическата и православната църква с оглед на диалога между двете големи вероизповедания. Цялото интервю на Горан Благоев може да видите в предаването "Вяра и общество" тази събота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа на Орлов мост
Катастрофа на Орлов мост
Разкриха националностите на жертвите на автобусната катастрофа в Испания
Разкриха националностите на жертвите на автобусната катастрофа в Испания