6-годишно дете е починало, след като португалска банка е блокирала пари на Венецуела и не е имало как да се плати на италианска болница за трансплантация на костен мозък. Това заяви посланикът на латиноамериканската държава у нас Ориета Капони. Санкциите на САЩ наказват не правителството, а народа на Венецуела, заяви още дипломатът.

Американската икономическа блокада на Венецуела е криминална, обяви посланик Капоти. Тя посочи, че Венецуела е понесла общо загуби от 114 милиарда долара. В тази сума влизат не само блокираните банкови сметки, но и невъзможността за осъществяване на внос, което блокира местната икономика.

Фалшива новина е, че президентът на страната Николас Мадуро не допуска хуманитарна помощ. Бихме приели всяка подкрепа, която е осъществена по международните правила, а не цели смяната на законно избрания президент, посочи дипломатът.

Според нея един от примерите на фалшиви новини е и твърдението, че пари на венецуелската петролна компания са били преведени към българска банка.

В български банки няма нито един лев, нито един долар от държавна институция или фирма от Венецуела. Пари на националната петролна компания изобщо не се влизали в България. Това твърдение е част от информационната кампания срещу Венецуела.

САЩ се опитват да свалят законно избрания държавен глава на моята страна, като използват икономическите санкции като оръжия за масово поразяване. Не можем да внасяме нито храна, нито жизненоважни лекарства заради блокираните ни авоари. Призовавам международната общност да обърне внимание какво се случва в нашата страна, заяви посланик Капоти.