НОВИНИ

Посланик Марин Райков за ситуацията след земетресението

Към момента няма данни за пострадали българи в Италия, земетресението е усетено особено силно и в столицата Рим - това съобщи за "По света и у нас" българският посланик там Марин Райков. Посолството ни установява контакт с българите в Италия и създава организация така, че и техните роднини в България да могат да получат информация за близките си.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
12:09, 30.10.2016
Чете се за: 01:09 мин.
По света

БНТ:- Имате ли данни за пострадали българи?

Марин Райков, посланик на България в Рим:
Нямаме никакви данни за пострадали българи и не очаквам да постъпят такива, защото като цяло бройката на пострадалите засега поне е доста ограничена. Говорим за под 10 души, пострадали в Норче, по-големият град, който всъщност е засегнат от земетресението, където се срина централната базилика по време на литургия. Независимо от това, говорим само за някъде около 6 души на този етап поне, извлечени от руините на град Норчa.

БНТ:- Български граждани свързаха ли се с посолството ни?

Марин Райков, посланик на България в Рим:
Не, български граждани не са търсили помощ от нас, ние сме създали организация. в момента въртим телефоните и се опитваме, разбира се, да установим връзка с колкото се може по-голям брой наши сънародници. По-скоро става въпрос за уплах. Истината е, че след последните трусове отпреди няколко дена, голяма част от хората не обитават сградите, поради причината, че те са необитаеми. Този път в Рим се усети много силно, няма паника, няма пострадали, няма разрушения, но се усети изключително силно в столицата. Ние говорим за някъде около 130-132 км. североизточно от Рим е епицентърът, пак на същото място, където бяха и предишните земетресения.

БНТ:- Каква е създадената организация, могат ли български граждани, които са в Италия да се свързват с Вас и могат ли техните близки в България да търсят от Вас информация, ако не могат да се свържат със своите близки?

Марин Райков, посланик на България в Рим:
Да, имаме създадена организация. Лично аз следя колегите да провеждат колкото се може по-кратки разговори, за да не блокират телефонните линии, но ние имаме създадена организация и дежурства. Хората могат да получат информация във всеки момент, но най-важното е да няма никакво притеснение, да няма каквито и да било прояви на паника, защото няма основание. Има големи разрушения, много са хората, хиляди са хората, останали без покрив, но в момента, когато става дума за български граждани, нямаме никакви сведения, които да ни дават основание за притеснения.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Планинската спасителна служба издирва Мирослав Късовски
Планинската спасителна служба издирва Мирослав Късовски
Патриарх Неофит откри нов храм в Асеновград
Патриарх Неофит откри нов храм в Асеновград