НОВИНИ

Посланикът на България в САЩ: Няма информация за пострадали българи във Флорида

Извънредният и пълномощен посланик на България в САЩ Тихомир Стойчев заяви в специално включване за „По света и у нас“, че посолството ни във Вашингтон няма информация за пострадали български граждани във Флорида и региона, след като опустошителният ураган „Ирма“ премина през югоизточния щат и причини щети за милиарди долари. Българите във Вашингтон имат на разположение нужните консулски услуги, увери посланикът.Дежурният телефон на посолството на България в САЩ е: 001-202-387-5770.

bnt avatar logo
от БНТ
20:23, 11.09.2017
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Добрата новина е, че в посолството не е постъпвала информация за пострадали български граждани от официалните власти и от българските общности във Флорида, с които сме в постоянна връзка, заяви извънредният и пълномощен посланик на България в САЩ Тихомир Стойчев. Той добави, че консулската служба днес работи на пълни обороти и че българи от Флорида, които са се евакуирали във Вашингтон от Флорида и района, имат възможност да се възползват от консулски услуги.

Пораженията върху инфраструктурата са сериозни и възстановянето ще струва милиарди долари, най-вероятно около 200 милиарда. Прекъснато е електрозахранването, около 6 млн. души са без електричество. Много райони са наводнени, има разрушени мостове и повалени дървета. Затруднени са комуникациите.

Тихомир Стойчев, извънреден и пълномощен посланик на България в САЩ: През изминалите два дни на дежурните телефони в посолството ни се обаждаха много граждани от България, които нямат връзка с техни близки във Флороида. Успяхме да установим контакт с някои, но с други - не, поради нарушените телефонни връзки.
;

Българинът Добрин Памуков, който живее в Клиъруотър, сподели, че най-страшното е отминало:

Добрин Памуков, Клиъруотър: Страшното мина. Няма такива ветрове, каквито имаше снощи. Лошото е, че вчера въведоха нещо като комендантски час за района около Тампа - забраниха на хората да излизат след 18 ч., когато изключиха и тока. 5 милиона души са без ток. Ще е лошо по крайбрежието на Клиъруотър, защото приливът на океана ще е много висок и крайбрежните улици ще се наводнят. Все пак [ураганът, бел. ред.] „Катрина“ беше много по-ужасен.
;
Димитър Костов, Форт Лодърдейл: Зад мен има паднало дърво, доста клони и дървета са паднали в нашия комплекс. За щастие, имаме електричество. Повече поражения имахме от урагана „Уилма“ през 2005 г., който макар да беше само втора категория, премина през Маями и Форт Лодърдейл, нямахме електричество за месец. Този път изкарахме късмет, че премина по западната страна на щата.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Оряхово готвят протест заради лошото състояние на пътищата в общината
В Оряхово готвят протест заради лошото състояние на пътищата в общината
Глобяват фирмата изпълнител на ремонта на бул. Шипченски проход
Глобяват фирмата изпълнител на ремонта на бул. "Шипченски проход"