НОВИНИ

Новият посланик на България в САЩ връчи акредитивните си писма на Барак Обама

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в САЩ Тихомир Стойчев връчи акредитивните си писма на президента на САЩ Барак Обама.

Новият посланик на България в САЩ връчи акредитивните си писма на Барак Обама
bnt avatar logo
от БНТ
16:20, 28.06.2016
Чете се за: 01:46 мин.
По света
;

В словото си в рамките на церемонията на 27 юни посланик Стойчев е акцентирал върху стратегическото партньорство между двете страни и дейността на сформираните пет работни групи за стратегически диалог в основните сфери на сътрудничество - отбрана и сигурност; борба с тероризма; енергийна сигурност; върховенство на закона; образование и засилване на контактите между хората.

Сътрудничеството в областта на сигурността е било посочено като основен елемент в двустранните отношения, чието значение нараства с оглед на променената среда на сигурност.

Подчертана е била ролята на САЩ за сигурността на страните от НАТО и особено на държавите от Източна и Югоизточна Европа, чрез изпълнение на Европейската инициатива за гарантиране на сигурността.

Посланикът е отбелязал предприетите от България действия за постепенно увеличаване на разходите за отбрана до 2 процента от БВП до 2024 г. и е информирал за приетата от правителството Национална програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2020 г.

Откроено е било значението на сътрудничеството между България и САЩ в борбата срещу тероризма и отличното партньорство между правоприлагащите институции на двете страни.

Посланик Стойчев е потвърдил политическата воля на българското правителство за реформиране на съдебната система, което ще позволи още по-ефективно сътрудничество в борбата против корупцията и международната организирана престъпност.

Като ключов приоритет на страната ни дипломатът е посочил диверсификацията на енергийните източници и е подчертал подкрепата на България за Южния газов коридор. Потвърдена е била решимостта на правителството за изграждане на интерконекторни връзки със съседните страни и приоритетното значение на интерконектора между България и Гърция, като част от вертикалния газов коридор Юг-Север.

Тихомир Стойчев е отбелязал и сътрудничеството между България и САЩ в областта на културата, науката и образованието.

Било е заявено, че ще продължат усилията за включване на България в Програмата на САЩ за безвизови пътувания и за сключване на Спогодба за социална сигурност между двете страни. Подчертана е била важността на тези въпроси, както за българското правителство, така и за българските граждани.

Българският посланик е отбелязал също необходимостта от насърчаване на търговията и разширяване на икономическото и инвестиционното сътрудничество между България и САЩ. Като положителен факт е бил посочен нарастващият брой на българските фирми, които развиват успешно бизнес в Америка.

Стойчев е подчертал ролята на България като фактор на стабилност в Югоизточна Европа. Посочено е било, че постигнатият напредък на Балканите до голяма степен се дължи на американската подкрепа и е призовал за продължаване на ангажимента на САЩ към региона.

Президентът Барак Обама е заявил, че България и САЩ са свързани от топло приятелство. По думите му двустранните отношения са укрепнали още повече след присъединяването на страната ни към НАТО през 2004 г. и подписването на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната през 2006 г.

Американският президент е изразил признателност за участието на българските военни контингенти "рамо до рамо" с американските военни сили в Афганистан, Ирак и Косово. Той е подчертал, че САЩ разглеждат България като лидер и фактор на стабилност в региона на Югоизточна Европа, който се характеризира с нарастваща несигурност. Приветствани са били усилията на страната ни за постигане на регионална енергийна сигурност чрез диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и изграждане на газови интерконектори със съседните държави. Барак Обама е изразил и надежда, че Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции ще доведе до увеличаване на американските инвестиции в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американски лекар представи метода „хиропрактика” в Русе
Американски лекар представи метода „хиропрактика” в Русе
Убиха при престрелка крадец в София
Убиха при престрелка крадец в София