НОВИНИ

Посланикът на Израел в специално интервю пред БНТ

Посланикът на Израел в България смята, че актът на САЩ относно Ерусалим може да помогне за постигане на мир в региона.Какво още каза посланичката пред БНТ вижте в интеряюто на Борис Бъчваров с Ирит Лилиан.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
09:11, 14.12.2017
Чете се за: 03:08 мин.
По света

Какво мислите за декларацията на Доналд Тръмп и защо последва такава реакция в Близкия Изток?

- Аз си задавам същия въпрос. Декларацията на Доналд Тръмп е поправка на една несправедливост, свързана с Ерусалим. Ерусалим е столица на евреите от хиляди години. Столица е на Израел от 70 години, откакто е обявена независимостта ни. Всички наши правителствени сгради са там, всички институции, парламента. Затова е много трудно да се каже защо е тази реакция след декларацията. Особено като знаем, че много бивши американски президенти като Клинтън например са казали, и го има заснето, че Ерусалим е столица на Израел. Европейските лидери идват в Ерусалим като посещение на столица. Каква е другата причина да дойдат? Там срещат президенти, премиери и други висши политици.

Какво ще се случи с администрацията? Ще се преместят ли институциите от Тел Авив в Ерусалим?

- Това е решение на американците. Американската администрация трябва да реши кога ще си премести посолството. Това, разбира се, знаем, не може да стане веднага. Трябва време да се избере място, да се построи и така нататък и така нататък. Най-важното е декларацията и желанието да се премести посолството.

Защо Доналд Тръмп е толкова важен? Защо именно неговата декларация предизвика такива реакции? Защо например трябваше той да го каже, а не някой друг?

- Смятам, че е важно да се каже. И е важно да се каже високо и ясно. Той го каза високо и ясно. Ерусалим е столица на Израел. За нас това е очевиден факт. За международната общност понякога има въпросителни, а не трябва да е така. За нас това, което каза Доналд Тръмп е очевидно. Все пак Америка е Америка. Имаше реакции в международната общност след изказването, но не всички бяха негативни. Например някои държави като Чехия и Унгария казаха: Добре, американците ще преместят посолството си, тогава и ние ще го преместим. Смятаме, че това е една приятелска декларация и се надяваме другите да я последват.

Защо според Вас арабските страни в региона реагираха по този начин след декларацията на Тръмп? Все пак Ерусалим е важен за християни, евреи и мюсюлмани.

- Смятам, че те направиха грешка като реагираха толкова негативно. Декларацията на Тръмп всъщност е доста комплексна. Тя отваря вратите за преговори с палестинци и останалите арабски страни. Вярвам, че изявлението на Тръмп е използвано за политически цели. Лидерите на останалите страни използваха декларацията да затвърдят позициите си и да обединят хората в една кауза, която през цялото време си е била там. Ерусалим е свят град за трите монотеистични религии. Всички правителства на Израел и декларацията за Независимост на нашата страна казва ясно, че ще поддържаме свободата на религиите в Ерусалим. Това винаги е било така. Всички хора са поканени да дойдат в Ерусалим и да се молят в Ерусалим. Имаме снимки на папата, който се моли при "Стената на плача" и мюсюлмани от целия свят, които се молят в джамията "Ал акса". В един вид реалността сега си остава същата както преди. Лидерите на арабските страни и останалите, които не приемат декларацията, го правят, за да заздравят собствения си режим. Няма друга причина. Те просто се опитват да избягат от една възможност за директни преговори между израелци и палестинци, което ще реши бъдещето на нашия регион.

Говорите за отношенията между израелци и палестинци. Вие опитахте ли се да се свържете с посланика на палестинската автономия в България?

- Защо да го правя?

За да подобрите отношенията си, или просто да поговорите.

- За съжаление разговорите между посланиците не носят мир. Вярвам, че с добра воля от палестинска страна можеше да седнем на масата за преговори преди години. Има много теми, които не са лесни. Ерусалим не е лесна тема за преговори. Но трябва да бъде обект на преговори между двете страни. Трябва да седнем на масата за преговори и няма абсолютно никаква причина да не го направим отново. Но страхът и слабостта на лидерите, които предпочитат да държат народите си в това положение, вместо да предприемат смели стъпки.

Смятате ли, че ситуацията ще се нормализира? Защото сега виждаме вълна от насилие и засилване на напрежението в Светите земи и пред американските посолства в арабските страни.

- Определено има напрежение. Но ще се нормализира. Ще отнеме известно време, защото хората, които протестират, мислят че има промяна на досегашната ситуация, но дори от политическа гледна точка няма промяна на случващото се и досега. Смятам, че след известно време хората ще проумеят реалността. Тя може да се промени само след директни преговори. Именно тези преговори ще доведат двете страни Израел и Палестина до мир. Това не зависи от никой друг. Нито от Международната общност, нито от арабските страни. Зависи само от нас: От израелци и палестинци.

Преди малко казахте за политическата ситуация. Смятате ли, че арабските страни реагират по подобен начин, за да може лидерите им да обединят хората около една идея?

- Не можем да кажем, че Арабският свят е обединен в днешно време. Той не е обединен. Там има умерени хора. Има и екстремисти. Умерените хора имат подход и идея за едно нормално бъдеще. Те могат да са добра подкрепа за палестинците. А за екстремистите. Екстремистите не правят нищо, което да допринесе за стабилността. Тях не ги е грижа за стабилността. За тях нестабилността е нещо, което им дава вътрешна сила. Нито Израел, нито Палестина трябва да разчитат на радикалите. Но смятам, че умерените страни могат да помогнат отново да се върнем на масата за преговори.

Каква беше реакцията на българското правителство след обявяването на декларацията от страна на Доналд Тръмп?

- Реакцията на българското правителство беше подобна, като тази на Европейския съюз. Смятам, че позицията на София, особено сега, в навечерието на председателството на Съюза е в унисон с европейските ценности. Аз се надявам, като приятел на Израел българското правителство ще направи същото като Чехия и Унгария. Ще приеме декларацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланикът на Палестина в специално интервю пред БНТ
Посланикът на Палестина в специално интервю пред БНТ
 От нашия пратеник: Има информация за изстреляни ракети от Газа към Израел
От нашия пратеник: Има информация за изстреляни ракети от Газа към Израел