НОВИНИ

Посланикът на Палестина в специално интервю пред БНТ

Според посланика на палестинските автономни територии в България САЩ вече не са посредник в преговорите за мир между Израел и Палестина.Вижте цялото интервю на н.пр. д-р Ахмед ал Мадбух.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
09:15, 14.12.2017
Чете се за: 02:59 мин.
По света

Какво представлява Ерусалим за палестинците?

- За всеки палестинец Ерусалим е неговата мисъл, неговото чувство, неговото туптящо сърце. Без Ерусалим няма живот.

Защо такава реакция предизвика декларацията на Доналд Тръмп?

- Това, което направи Тръмп, повтаря направеното от британския външен министър Балфур преди 100 години. Когато той обеща на евреите земята на Палестина, която по никакъв начин не беше британска, а сега по същия начин Тръмп подари Ерусалим на израелците. Земя, върху която няма никакво право. Ерусалим е ханаански, арабски град, неговите основатели са ханаански племена и съобразно с резолюции на международното право Ерусалим е окупиран град част от окупираните палестински територии. Така че изявлението на президента Тръмп дойде в нарушение на международното обичайно право и всички резолюции на международното право.

Смятате ли, че решението му е повлияно от някакви външни сили?

- Най-напред такъв въпрос трябва да бъде отправен към самия Тръмп. Но какъвто и натиск да би бил приложен над него той няма юридическо хуманно и историческо право просто да хване и с едно драсване да подари някому този град. По този начин той отрича и фалшифицира неговата история. Към всичко това заявлението на президента Тръмп нарушава писмото с гаранции предоставено ни от американска страна през 1993 година. Тогава САЩ ни дадоха писмени гаранции, че никога няма да признаят Ерусалим за столица на Израел, срещу това ние трябваше да признаем държавата Израел. Ние изпълнихме това, което трябваше. Признахме държавата Израел и започнахме тези преговори, но ето сега Тръмп идва и нарушава гаранциите, поставени от неговата страна. По този начин Тръмп поставя САЩ страна в конфликта, а не посредник в мирните преговори.

Какво следва оттук нататък?

- Първо САЩ ще загубят мястото си на посредник в мирните преговори. Оттук нататък ние няма да приемаме никакво посредничество от страна на Съединените щати. От палестинска страна ръководството зави, че ще бойкотира посещението на американския вицепрезидент. Ще подадем жалба в Международния съд против решението на Тръмп. Към всичко това решението на Тръмп няма да промени становището на международното право, което посочва че Ерусалим е окупирана територия. След като Тръмп обяви решението си, стана ясно, че САЩ са се изолирали от всички други държави в света. Чухме изявления от различни лидери, които осъдиха това решение. Тук добавям позицията на Европейския съюз и българската позиция, която осъжда това решение. Решението беше отхвърлено като погрешно, включително от съюзници на САЩ, които призоваха Тръмп за отмяна на решението си. Лидерите на Арабската лига се събират и ще решат какви стъпки ще се предприемат. Така че Тръмп с един малък подпис подпали света. Разбира се подобни решения, които не почиват на предварително проучване няма как да доведат до намаляване на насилието. Дори напротив. Ще се увеличи напрежението и ще има ескалация в целия свят не само в региона.

Вие казахте, че САЩ не може да бъде посредник. Кой тогава може да бъде посредник в мирните преговори?

- Всяка държава, която искрено се стреми към мир, е добре дошла и ние приветстваме нейното посредничество. Китай, Русия, ЕС - така че важното е държава, която не само има желание, а може и действително да помогне в преговорите да бъде посредник.

Каква е целта на палестинците. Как искате да изглежда Ерусалим?

- Ние проявихме голяма гъвкавост по отношение на Ерусалим и по отношение на преговорите с Израел. До голяма степен срещаме стена и упорство от тяхна страна. Не намираме партньор за преговорите от другата страна. Арабските държави излязоха с така наречената арабска мирна инициатива. Тя предлага изтегляне на израелската окупация от Ивицата Газа, Западния бряг, Източен Ерусалим, Голан в Сирия и части от Южен Ливан. Срещу това Арабските държави ще установят нормални отношения с Израел. Израел обаче отказва. Колкото до Ерусалим, Западен Ерусалим е окупиран още 1948 година. Той е обявен за международен град. И никъде не е записано, че влиза в териториите на Израел. В името на това да постигнем балансирано решение. Ние излязохме с предложението Ерусалим да стане столица на двете държави. Западната част да е столица на Израел, а Източната да е столица на Палестина. Ние предвиждаме свобода на движение между двете части на града и Ерусалим да бъде със свободен достъп за всички религии.

Какво ще се случи с работещите палестинци в Ерусалим? Знаем, че много от тях работят на израелска територия.

- Положението на работниците, които работят в Израел, едва ли зависи от решението на Тръмп.

Възможно ли е без посредници да има преговори? В България има посланик на Израел. Говорили ли сте си с нея изобщо?

- Посланичката защитава собствената си гледна точка, според която палестинските територии не са окупирани. Историята и международното право казва, че са окупирани територии. Включително и цялата поредица от международни резолюции, според които това са окупирани територии. Аз не виждам никакъв аргумент да установяваме такъв контакт помежду си. Контакт между нас може да се установи, след като израелската армия се изтегли от окупираните територии.

Арабската лига се обедини около позицията, че Тръмп е направил грешка. Каква подкрепа очаквате от останалите държави?

- Първо необходимо е да се използва икономически натиск върху Съединените щати. Трябва да продължи натиска от народните маси, както и политическия натиск от нашите приятели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Долната камара на румънския парламент одобри спорни съдебни реформи
Долната камара на румънския парламент одобри спорни съдебни реформи
Посланикът на Израел в специално интервю пред БНТ
Посланикът на Израел в специално интервю пред БНТ