НОВИНИ

Посланикът на САЩ се запозна с производството на етерични масла в Добрич

Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин се запозна в Добрич с производството на етерични масла в единственото предприятие в света, което преработва 3 вида африкански тамян и смирна. Предприятието е най-голямата американска инвестиция в региона, като общата стойност на вложените до момента средства в него са 12 млн. лв.

bnt avatar logo
от БНТ
20:34, 04.04.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Дестилерията е най-голямата в региона и през лятото преработва основно лавандула. В предприятието работят 100 души, чийто брой се удвоява по време на жътвата на лавандула. Само за тази култура фирмата има дългосрочни договори със стотици производители от региона. През останалото време се извличат етерични масла от маточина, кориандър, чубрица, равнец, лайка, дафинов лист, включително тамян, който се внася. Предстои откриване на втора дестилерия за над 4 млн. лв.

Пламен Николов, генерален директор на фирмата: Експериментите ни са насочени натам, че искаме да добавим нови масла от гледна точка на селското стопанство, т.е. да предложим нови продукти на фермерите.

Предприятието е с изявени социални ангажименти към работниците в града. 20-годишният Расим работи тук от 7 месеца и е един от младежите без родители, на които фирмата е подала ръка.

Расим Петров, работник в дестилерията: И съм много доволен, надявам се и те са доволни от мене.

Посланик Ерик Рубин заяви, че американските инвестиции в града се увеличават.

Ерик Рубин, посланик на САЩ у нас: А най-важното е, че тази фабрика дава възможност за много добри работни места за град Добрич, както и за добър доход на семействата от региона.

350 000 лв. е дарила фирмата за обновяване на базата на социалните заведения в Добрич. През тази година ще бъдат вложени още 150 000 лв. за социални проекти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външните министри от НАТО обсъждат предизвикателствата пред сигурността
Външните министри от НАТО обсъждат предизвикателствата пред сигурността
ГЕРБ и Обединените земеделци подписаха споразумение за партньорство
ГЕРБ и Обединените земеделци подписаха споразумение за партньорство