НОВИНИ

Посланикът на Турция Сюлейман Гьокче: 10 000 са замесени в опита за преврат

Около 10 000 са замесените в опита за преврат в Турция. Това каза турският посланик у нас н. пр. Сюлейман Гьокче в студиото на "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
08:31, 19.07.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Посланик Гьокче каза, че това е било нещо много сериозно, но не е организирано в Генералния щаб, а бе един класически пуч. Има слухове за втори преврат, но не мисля, че това е възможно. Винаги съществува риск, а някои хора липсват, изчезнаха. Липсва един специален ескадрон, който е бил изпратен да залови или убие президента. И в други въоръжени части има липси, каза още Гьокче.

На въпрос дали вижда провал в разузнаването за предотвратяването на преврата, Гьокче заяви, че от информацията с която той разполага-провал няма. "Разузнаването е било на място, защото само 5 или 6 часа преди самия преврат е започнал този заговор. Генералният щаб изпрати предупреждения към всички участници за предотвратяването на този метеж, и всички тези съобщения бяха прихванати", уточни още той.

Попитан за големия списък с арестувани, посланикът на Турция заяви, че властите не са били подготвени или информирани за това.

"Последваха разпити в следващите 24 до 48 часа и всичко се разплете и се стигнаха до арести. Mинистерството на финансите е замесено, част от съдебната система, от администрацията също са замесени. Тревожното в случая е ,че това бе един опит, насочен срещу конституционния ред в страната. Бяха се подготвили да превземат страната. Не говорим за група авантюристи, които носят униформи. Смятам, че една пета бяха арестувани, някои от тях бяха пуснати на свобода, но това ще бъде един дълъг процес от разпити и съдебни дела. Трябва да бъдем много внимателни и предпазливи", каза още той.

На въпрос колко още ще бъдат арестувани посланикът каза, че не е важна цифрата, а какво стои зад това, какво ще бъде развитието.

Това, което до момента се знае, че това е бил опит за преврат на Гюлен.

Според Гьокче никой не знае каква е била тази група с точност. "Това е криминално деяние, но твърдо е свързано с групата на Гюлен и е терористичен акт", категоричен бе турският посланик.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Рачев: Турция ще загуби около 10 млн. туристи
Георги Рачев: Турция ще загуби около 10 млн. туристи
Жива верига в Ница
Жива верига в Ница