НОВИНИ

Н. Пр. Микола Балтажи: Президентът на България направи много

Президентът Росен Плевнелиев беше удостоен от Украйна с наградата "Личност на годината" 2015. Тя се присъжда от украинската страна на лидери с призната от европейската и международната общност професионална и обществена дейност, както и за принос в различни сфери на обществено-политическия и икономически живот. Кой взима решението на кого да бъде присъдена тази награда, разказва в студиото на "Денят започва" посланикът на Украйна у нас н.п. Микола Балтажи.

bnt avatar logo
от БНТ
08:57, 30.03.2016
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Това е награда, която се присъжда от обществена организация, но по тежест не е по-малко важна, отколкото държавна. Наградата на Академическия съвет е авторитетна, реномирана и престижна награда, като носители са президентът на Литва - Далия Грибаускайте, на Полша - Александър Квашневски, върховният представител на ЕС Хавиер Солана и други известни в Европа хора. Решенията на кого да се присъди се взима от Академичния съвет, в който членуват обществени дейци, учени културни дейци, уточни украинският посланик.

"През миналата година беше взето решението да бъде присъдена и връчена тази награда на президента Плевнелиев за неговия съществен принос в украинско-българските отношения, но основно като знак на подкрепата на териториалната цялост на Украйна, държавния суверенитет и независимостта на Украйна, също и на европейската интеграция на моята държава. Виждате,че президентът на България направи много. Той от самото начало застана зад Украйна и не по-малко важно - той застана зад международното право - фундаменталните принципи на международното право, които бяха погазени от Руската Федерация след окупацията на автономна република Крим", каза н.п. Балтажи.

На въпрос дали е възможно със силата на дипломацията Русия и Украйна да стигнат до консенсус за тези спорни територии, той заяви:

"Възможно е и ние се стремим към това, защото всеки един политик, експерт и нормален човек, разбира, че военният път е нереален. Русия е втора световна военна сила и тя вкара толкоз войски в Донбас, толкоз военна техника - над 600 танка. Дори да направим някакъв опит да си върнем временно окупираните територии от Донбас, това означава, че ще доведе до многобройни жертви. Ние нямаме от това интерес, искаме да си върнем нашите територии с изключително мирни средства, затова ангажираме дипломацията. Работим с нашите партньори по нормандския формат, с ЕС, със САЩ и чрез тях искаме да засилим дипломатическия натиск върху Русия, за да я върнем в рамките на международното право".

Какво още каза н.п. Микола Балтажи вижте във видеото от "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Томислав Дончев: Не е вярно, че властта си купува медиен комфорт
​Томислав Дончев: Не е вярно, че властта си купува медиен комфорт
Новият президент на Мианма положи клетва
Новият президент на Мианма положи клетва